"Да запазим Корал": Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна

2705
"Да запазим Корал": Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна
Снимка: Мирослава Петрова

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна. Насочете глобите към нарушителите, а не към пазителите. За това призовава Мирослава Петрова от гражданската организация "Да запазим Корал" в отворено писмо, изпратено до председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов.

Поводът за недоволството са опитите за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в които се предлага да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху дюните, и същевременно да отпадне забраната за строителство върху тях.

От "Да запазим Корал" настояват Веселинов да не подкрепя "превратните противоконституционни членове и алинеи от бъдещия закон", като не допусне те да се гласуват. "Този Ваш акт ще даде път смислено и компетентно да се отвори дебат, да се потърси международен пример и да се организира адекватен регламент – без забрани, които да убият средата, която утре ще е необходима", посочват още от гражданската организация.

Накратко за предложенията

Наскоро по инициатива на депутата от "Обединени патриоти" Христиан Митев бяха внесени промени, в които се казва, че ако разположиш палатка или шатра на неохраняем морски плаж, морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория без разрешение, глобата да е от 5000 до 10 000 лева или с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лева. В мотивите е записано, че така щяла да се опазва околната среда от замърсяване, включително с неразтворими отпадъци.

Друго предложение – ако си сложиш палатка, навес, шатра, заслон върху дюни (бели или сиви), да бъдеш глобяван между 2000 и 5000 лева или с имуществена санкция между 3000 и 10 000 лева. Предложението е аргументирано по следния начин – по-ясно се "диференцират" наказанията.

Самият Искрен Веселинов настоява за забрана на "дивото къмпингуване". Той иска да има специално определени за това места, а ако някой къмпингува извън тях - глоби от 500 до 300 лв. и от 2 хил. лв. до 60 хил. лв. за "устройването" на такива места за бивакуване извън процедурата.

Жалба за 1.25 млрд. евро срещу фирмата, която иска да застрои Корал

Сдружение "Да запазим Корал" е внесло първата жалба с основателна възможност за глоба в значителен размер по регламента за защита на ли...

Припомняме, че в края на март на първо четене в ЗУЧК минаха промени, с които се забранява опъването на хавлия или на палатка на дюни. Само че глобите са по-малки – от 500 до 1000 лева за хавлия и/или платка, от 1000 до 3000 лева за кемпер или каравана.

Реакция

След поредицата от публикации в медиите, Искрен Веселинов коментира казуса в своята страница във Facebook. "Провокиран съм да отговоря, тъй като въпросните журналистически разработки съдържат откровени неистини, извадени от контекста факти и неверни твърдения. Очевидно е, че определени политически кръгове се опитват масирано да манипулират общественото мнение като прокарват внушението, че видите ли, те патриотите посягат на българската природа и българския туризъм", пише Веселинов.

По думите му цялостната философия на предложените промени в Закона за черноморското крайбрежие е свързана именно с прецизиране и регулиране на дейностите, свързани с опазването и съхранението на всички видове дюни, и намиращите се в тях защитени видове на флората и фауната. "Създават се условия за развитие на икономиката чрез опазване на околната среда. Предложените по-високи санкции за нарушения са именно в тази посока", посочва още народният представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика