Съкратените миньори от мина "Черно море" получиха 60% от заплатите си за март

1462
Съкратените миньори от мина "Черно море" получиха 60% от заплатите си за март
Снимка: Getty Images / Guliver

Изплатени са 60% от заплатите на миньорите от мина „Черно море“ за месец март. Това каза Русомир Калоянчев, изпълнителен директор на мина „Черно море - Бургас”, пред "Фокус".

От ръководството на миналата се надяват до средата на месеца да бъде изплатен остатъкът от заплатите за март месец, а за месец април заплатите трябва да се изплатят до края на май. „По принцип при нас винаги го има напрежението. Винаги сме имали проблеми със заплатите. Общата идея е до края на второто тримесечие да разплатим всички задължения към персонала”, уточни Калоянчев.

Миньорите искат по-висока цена на въглищата

Увеличение с 9 лв. на цената на въглищата искат работещите в „Мини Марица-изток“, съобщи в Стара Загора президентът на КНСБ...

По думите му мината като производство няма бъдеще. „Прекратено е производството и не е възможно да бъде възстановено”, допълни той.

Според Калоянчев геоложки доклади за състоянието и залежите на мината има от 1956 година. „Лошото е, че не се потвърди това, което се знаеше. В момента при тези кондиции на въглищата и тази мощност на пластовете, в които навлязохме, в неблагоприятните условия, няма никаква рентабилност”, коментира той. И допълни, че ТЕЦ-овете изкупуват на ниска цена въглищата.

„Ние не можем да функционираме при тези цени. Подземното производства струва огромен разход. Екологията също ни притиска от всякъде, така че няма бъдеще подземният въгледобив”, посочи още изпълнителният директор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас