В Бургас спират плановия прием в болниците, учениците обаче ще учат присъствено

1964
В Бургас спират плановия прием в болниците, учениците обаче ще учат присъствено
Снимка: БГНЕС

Първият учебен срок в област Бургас приключва присъствено с изключение на карантинираните ученици. Спират плановите операции и плановия прием в болниците и започват масирани проверки за легитимен Зелен сертификат на местата, където се изисква. Засилва се и  контролът за спазване на мерките. Това са част от взетите решения на  Областния съвет по здравеопазване, воден от областния управител Стойко Танков. Спешното му свикване беше продиктувано от обстоятелството, че област Бургас достигна високи нива на заболеваемост от Ковид и според последните данни вече втори ден попада в „лилавата зона“ на епидемичната карта на България.

На Министерството на здравеопазването ще се оказва съдействие за осигуряването в най-кратки срокове на липсващи медикаменти в болничните заведения. 

Във всички общини се наблюдава значителна динамика към повишаване на новазоболели от Ковид. Общините, които попадат в лилавата зона са Бургас, Созопол и Средец. Общините в тъмно червената зона са Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Приморско и Царево. Общините в червената зона са Сунгурларе и Айтос. Единствено община Руен е в жълтата зона с най-малко заболели. Към днешна дата Бургаска област е на четвърто място по 14-дневна заразяемост - 1065.53 на 100 000 души! На първо място е Благоевград, с 1477.73 на 100 000 души. София е втора, с 1443.73 на 100 000 души.

МОН настоява: Контролните и класните за срочна оценка да са присъствени

Текущите изпитвания, особено контролните и класните работи, необходими за оформяне на оценките в края на първия учебен срок, да се пров...

Заради високия ръст на заболеваемост в област Бургас директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров издаде заповед от петък, 14 януари 2022 г. да се спре плановият прием и плановите операции в болниците на Бургаска област. Изключение от заповедта има единствено за дейностите свързани с трансплантации, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Съветът реши освен наличните пунктове за ваксинация срещу Ковид в Бургас, такива да бъдат разкрити и в останалите общини от областта. Обърна се внимание и върху ролята на училищните лекари, които могат да подпомогнат този процес при необходимост. За целта от РЗИ предложиха кметовете по общини да подготвят списъци с желаещи да се ваксинират, за да бъде изготвен график за изпращане на първо време мобилни ваксинационни пунктове по места. Д-р Паздеров посочи, че в област Бургас ваксинираните са над 232 000 души, 114 000 са със завършен цикъл на ваксинация (или това са 32% от населението на областта), а на 26 480 (на 7%) е поставена бустерна доза. Мобилни екипи ще извършват ваксиниране и по домовете на хората с увреждания, лежащо болни, пенсионерски клубове, социални домове при изразено от тях желание за това.

Директорът на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева докладва, че област Бургас е първа по карантинирани ученици в страната. Негативната статистика показва още, че към днешна дата общият брой заболели педагогически специалисти в област Бургас е 389 (9% от учителите), като само в община Бургас са 279 (11% от общия брой учители в общината). Карантинираните паралелки за областта са 152. Най-много карантинирани паралелки има в община Бургас – 128, следва община Айтос – 7 паралелки, община Карнобат и община Царево – по 4 паралелки, община Несебър – 3, община Сунгурларе – 2 паралелки. Всички останали общини имат обявени по една карантинирана паралелка с изключение на общините Камено и Малко Търново, където нямат карантинирани паралелки с ученици. 6148 е броят на учениците от област Бургас, които се обучават неприсъствено в електронна среда. Според инж. Илиева има завишаване на карантинираните паралелки в училищата с гимназиален курс. В община Бургас най-много карантинирани паралелки има в Природоматематическа гимназия, Гимназия за изучаване на немски език, Професионална гимназия по туризъм, Гимназия за изучаване на романски езици и в Търговска гимназия. Предвид факта, че предстои в най-кратки срокове да бъде създадена нова методика, нови критерии и алгоритми за управление на Ковид-кризата, за сега няма да се преминава към електронна среда на обучение. Така учениците от областта ще приключат първия учебен срок присъствено с изключение на карантинираните ученици.

Освен проблемът с липсващите медикаменти управителите на болниците изразиха сериозното си притеснение заради липсата на медицински персонал в разкритите Ковид отделения, както и решението болниците да работят с 1/12 от бюджета си на база 2021 г., поради липса на актуализиран бюджет за 2022 г. В тази връзка те потърсиха съдействие от областния управител да постави въпроса пред Министерски съвет и да се осигури допълнително финансиране предвид усложнената обстановка в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас