Закриват археологическия сезон в Деултум с интересни находки

9364
Закриват археологическия сезон в Деултум с интересни находки
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Археологическите разкопки в най-стария римски град на България Деултум край Дебелт приключват днес. Той е основан като град през 70 година и е имал възможно най-висшия статут извън Италия, бил е колония.

У нас има само още две такива колонии и те са на река Дунав, но Деултум е най-старият и най-добре запазен.

През този сезон археолозите са разкрили третата кула на крепостта, която е изградена през IV век. По-късно тя е подсилвана, а през VI век е разрушена заедно с цялата крепост при нападение на славяни и авари.

Actualno.com разговаря с ръководителя на екипа от археолози доц. д-р Людмил Вагалински за интересните разкрития :“Имаме много интересни резултати от северната крепостна стена на късноантичен Деултум. Разкрихме и една нова кула на крепостната стена и те станаха три, по една в ъглите. Особено важна за нас е североизточната кула и успяхме да я намерим. Тя е много добре запазена, в нея има една малка вратичка, която се нарича потерна. Потерната е вторична порта, през която при обсада може да се напусне незабелязано крепостта. Другото любопитно е, че разкрихме масивни и добре запазени зидове, които стоят пред крепостната стена. Най-вероятно са подсилвали основната крепостна стена. Екипът беше изключително щастлив от факта, че е разкрил част от римска улица, която е направена от големи плоски камъни. Тя е доста дълга и е оцеляла през всички векове до днес“.

По отношение на предметите, освен обичайните монети, археолозите са се натъкнали на много части от въоръжения. Това са железни ризници, от като са запазени доста големи фрагменти, върхове на копия и стрели, безопасни игли, прешлени за вретено, керамика. Най-силно впечатление на специалистите е правило въоръжението. За периода V– VI век, дори в световен мащаб има много малко археологически данни за имперското въоръжение. Деултум в това отношение дава много ценна информация.

В разкритите преди време две кули археолозите са открили кости от големи кучета, които най-вероятно са стражеви.Тази година в третата, североизточната кула, която беше обект на проучване, също има данни за присъствието на кучета, които най-вероятно са пазели крепостта и е възможно да са загинали при вражески атаки. Те са охранявали, сигнализирали и пазели крепостната стена и кулите.

„Винаги когато тръгвам за Деултум идвам с едно усещане за лекота. Всички хора с които работя са и приятели, имаме много добра археологическа база. От гледна точка на организацията всичко е отлично“ добавя доц. д-р Людмил Вагалински в последния ден на археологическия сезон 2019 година.

 

Дора Тодорова е уредник Музейния комплекс към Национален археологически резерват „Деултум – Дебелт“.За Actualno.com тя допълва:“Археологическият сезон в Национален археологически резерват „Деултум – Дебелт“ приключи на 24. 10. 2019 г. с работата на последния от екипите, този на доц. Людмил Вагалински. Разкрит е голям периметър от фортификационната система на късния Деултум, а преплитането на културните пластове отново поставя енигми пред изследователите. Но това, което е разкрито, е достъпно целогодишно. Археологическите обекти са част от музейния комплекс и тяхната яснота за посетителите може да се постигне единствено чрез акцентите и разясненията на музейните специалисти. В противен случай си остават едни древни рушавини, които не носят информация за неспециалиста. В музейната експозиция има няколко зали, които представят най-атрактивните находки от римската колония и нейните по-късни преустройства, които създават по-ясна представата за живота в града през различните епохи. Доста често се представят и временни изложби с най-новите попълнения на фондовете, върнато в музея след реставрация“.

Есенно-зимният период е много подходящ за посещение в музея край Дебелт, но ако то е подкрепено с разказа на експерти се превръща в пълноценно удоволствие за хора от всичи възрасти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com