300 души ще бъдат съкратени от „Ремотекс” - Раднево

27436
300 души ще бъдат съкратени от „Ремотекс” - Раднево
Снимка: БГНЕС

Ситуацията със закъсалото предприятие „Ремотекс” – Раднево не само не се подобрява, а и става все по-лоша за служителите. Във фирмата, която дължи на своите работници над 3,5 млн. лв за неизплатени заплати през миналата година, се задават масови съкращения. От Бюрото по труда в миньорското градче са били уведомени от мажоритарния собственик Сабин Спахиев, че в периода февруари – май, ще бъдат освободени от работа 300 души, съобщава Стандарт Нюз.

Основният мотив бил намаляване на обема на работа и поръчките от основните клиенти на предприятието у нас и в чужбина.

Стойнев: След Нова година "Ремотекс" става държавно

След Нова година предприятието "Ремотекс" ще бъде държавна собственост. Това каза след срещата си със собствениците на дружеството ми...

„Не знам кое поред е това обявление на г-н Спахиев за масови уволнения", успокои шефката на регионалния съвет на КНСБ в Раднево Бойка Боева. Тя се надява, че собственикът отново няма да изпълни заканата си за драстични съкращения. На срещата си с двамата министри – на икономиката, енергетиката и туризма, Драгомир Стойнев, и социалния, Хасан Адемов преди Коледа, самият Спахиев е уверил, че „Ремотекс" не е шивашки цех и не може да работи с персонал под 600". А в момента работниците и служителите били 541. Много хора са си намерили работа и сами са напуснали, а този процес продължавал. Освен това според синдикатите предприятието имало поръчки само от Мини „Марица-изток" за около 20 млн. лв. Проблемът бил, че собствениците, затънали в дългове към банки и доставчици, общо над 15 млн. лв, нямали оборотни пари за материали.

Междувременно от регионалната инспекция са съставили поредните актове на собствениците на предприятието – за неизплатени заплати през ноември и за неизпълнени предписания.

Единствената надежда на работниците и синдикатите била по-скоро да приключат продължаващите и в началото на тази години преговори със собствениците за закупуване на мажоритарния дял на „Ремотекс" от БЕХ. Имало и други кандидати, които давали дори по-висока цена, на собствениците държали то да мине под крилото на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика