3300 кандидати за антикризисно подпомагане още не са получили парите си

1359
3300 кандидати за антикризисно подпомагане още не са получили парите си
Снимка: ПЦ на МС

"От днес трябва да заработи мярката, която е за оборотен оборот в Националната агенция по приходите. Това е иновационна мярка, по която включихме и НАП да бъде наш партньор. Тя ще бъде отворена не само за две седмици, а за четири. Защото в петък Народното събрание прие ново законодателство, което очакваме да бъде обнародвано в Държавен вестник и в момента, в който това се случи и когато бъде публикуван Указът на президента, ще имаме разширяване на мярката, за да достигнем до всички компании, които се нуждаят от тази мярка". Това каза пред журналисти министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в проверка на изграждането на сградата, в която ще се помещава суперкомпютъра на територията на София Тех парк, предаде БГНЕС. "Дотогава кандидатстват всички, които са допустими“, посочи министърът.

На въпрос на БГНЕС дали има неизплатени антикризисни суми по останалите програми на министерството, Борисов заяви, че в момента се разглеждат над 3300 проекта по програмата за микропредприятията и уточни, че утре може да изнесе повече информация, тъй като днес подписват документите.  "Освободеният ресурс за тези компании беше около или над 50 млн. лв., но тъй като одобрените кандидати са около 3300, ще бъде по-малък ресурс, а останалият ще използваме за други цели“, обясни той.

Лъчезар Борисов: Мерките ще продължат и през цялата следваща година

Инвестиран е доста голям антикризисен ресурс в икономиката. Мерките ще продължат и през цялата следваща година. Отговорността е огромна...

Попитан дали има забавяне на изплащането на суми по програмите към кандидатствалите, Борисов заяви, че откакто той е оглавил ведомството има значително ускоряване на процесите и припомни, че работят съгласно европейски регламенти и ограничения. "В рамките на възможностите сме постигнали максимума“, увери той.

По отношение на недоволството от ресторантьорския бранш и протестът в Бургас, министърът каза, че те са на раздположение на всеки сектор, анализират ситуацията и заедно с работодателските организации взимат решения. "Ще има и нови мерки и ще продължим с всички наши поети ангажименти към работодателските организации да спазим поетите ангажименти, търсейки финансов ресурс допълнително“, обясни икономическият министър.

Той коментира още, че дори да няма сделка за Brexit, България може да се окаже бенефициент на инвестиции, които биха се изтеглили от Великобритания. "България е подготвена и за двете ситуации. Имаме абсолютна готовност с тръгване на работа по всякакъв тип споразумения, които евентуално да бъдат индивидуални, ако нямаме сделка. ЕС очаква да има сделка, но това, което виждаме към момента, е, че има притеснения, че такава сделка няма да има. България работи по защита на своите интереси. В крайна сметка бихме могли да имаме и някаква полза от това, разбира се, защитавайки нашите интереси“, посочи той и добави, че в случай на излизане на Великобритания от ЕС без сделка всяка една държава трябва да има конкретни споразумения - било за търговия, за рибарство, за всеки един от секторите. "Тогава би трябвало, ако няма сделка, да спазваме правилата на Световната търговска организация. Оттам-нататък всяка една държава трябва да действа така, че да запази своите интереси при липса на сделка“, заяви още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика