4 държавни институции и 22 общини ще могат да си купят екоавтомобили по нова програма

1021
4 държавни институции и 22 общини ще могат да си купят екоавтомобили по нова програма
Снимка: БГНЕС

4 държавни институции и 22 общини ще получат частично финансиране от първата Национална програма за покупка на електрически и хибридни автомобили.

Обществената поръчка за екоавтомобилите е в размер на 1 милион лева, осигурени от Националния доверителен екофонд. Парите ще стигнат за 34 електрически и десет хибридни коли.

Със средствата всяко ведомство и община ще закупи сама от предложените средства като субсидията, която ще се отпусне, е по 20 хиляди лева за електромобил и 10 хиляди за хибрид, информира БНР.

Държавна агенция дава 650 хил. лв. за автомобили

Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) се готви да даде над 650 хил. лв. за закупуване на 24 високопроходими авто...

Екологичните коли ще бъдат използвани главно за контролни функции от министерствата на социалната политика, икономиката, екологията и Главната инспекция по труда.

Проектът е важен и за общините, заяви още министър Ивелина Василева:

"Най-високо е класиран проектът на Община Асеновград. Общината възнамерява да замени един автомобил на 24 години с електрическо превозно средство. Пробегът на този автомобил ще бъде от 36 хиляди до 40 хиляди километра на година, а размерът на редуцираните годишни емисии на въглероден диоксид ще бъде 9 400 килограма", уточни още тя.

Общо 138 тона въглероден диоксид ще бъдат спестени чрез използването на електрическите и хибридните автомобили, които са с нулеви емисии. Планирано е още следващата седмица да се обяви обществената поръчка, добави министър Василева.

 И още по темата с общините у нас

Зам.-министър на транспорта дал поръчка на скандален депутат, ощетил НКЖИ с 927 000 лв.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев е привлечен като обвиняем от Софийска градска прокуратура заради обществена поръчка, чре...

Междувременно стана ясно, че само 12 от 265 общини в България имат приети и действащи общи устройствени планове (ОУП). По-голямата част от останалите са предприели действия за изработване на ОУП, като процедурите са на различен етап от провеждането им.

През 2015 и 2016 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са сключени споразумения със 185 общини за предоставяне на финансиране за изработване на общи устройствени планове от бюджета на министерството.

Сключените от МРРБ споразумения с общини през 2015 г. са на стойност 5 млн. лв. През тази година са сключени нови споразумения на обща стойност 4 млн. лв. Общините ще бъдат финансирани до края на 2018 г., до когато трябва да бъдат одобрени и ОУП.

Изработването на общите устройствени планове на тези общини е на различен етап от процедурата, информират от МРРБ.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството е упълномощен да допусне изработването на общи устройствени планове на Черноморските общини и да финансира изработването им.

Парламентът дава 240 хил. лв. за поддръжка на принтери

Народното събрание се готви да даде близо 240 хил. лв. за поддръжка на копирни машини. Това става ясно от обществена поръчка, публикува...

По отношение на Общия устройствен план на Бяла например е поискано да се изготви задание за проектиране. Такова е изготвено и прието от Общинския съвет през 2014 г. Осигурено е финансиране от бюджета на министерството за 2014 г. То е преминало етап на съгласуване с различни отговорни институции, като са направени бележки по него, включително от Министерството на околната среда и водите и Министерство на културата, които трябва да бъдат отразени.

Действащи подробни устройствени планове, одобрени от община Бяла, които противоречат на екологичните изисквания, могат да бъдат променени.

Обществената поръчка за избор на изпълнител по реда на ЗОП, за изработване на ОУП на община Бяла, може да стартира до края на тази година, посочва още БГНЕС.

Процедурата по изготвяне на ОУП на дадена община преминава през различни етапи. Започва с изготвяне на задание за проектиране, което включва намеренията на общината да развива територията.

Изготвя се предварителен проект на ОУП и Екологична оценка, която е задължителна част от проекта. Задължително се провежда обществено обсъждане на проекта.Окончателния проект на Общият устройствен план трябва да отчете всички направени по време на различните съгласувателни процедури и общественото обсъждане бележки и коментари, в рамките на нормативната уредба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com