900 лв. минимална заплата и 2000 лв. средна заплата искат от КНСБ

22807
900 лв. минимална заплата и 2000 лв. средна заплата искат от КНСБ
Снимка: iStock/Guliver

Минималната заплата в България да стане 450 евро (900 лв.), а средната да достигне 1000 евро (2000 лв.) в края на 2022 г. За да стане това, заплатите трябва да растат всяка година между 12 и 15%. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи четвъртият годишен доклад за резултатите от колективното договаряне на заплатите през 2018 г.

Доходът на едно лице от домакинството е стигнал 3336 лв. през миналата година. Средната работна заплата според предварителните данни е 1135 лв.

Минималната заплата скочи двойно, но оставаме най-бедни в Европа, отчитат от КНСБ

"За последните 10 години минималната заплата се е увеличила двойно и е пораснала с близо 200%, а средната работна заплата е нараснала с...

Най-високи заплати получават специалистите по информационни технологии, където средната работна заплата е 3567 лв. Летците и хората, които работят във въздушния транспорт, получават около 3181 лв.

Най-малки са заплатите при персоналните услуги и ресторантьорството, където възнаграждението е около 618 лв. Охранителите взимат средно около 641 лв.

В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите "Ресторантьорство", "Социална работа", "Обслужване на сгради" и "Озеленяване", а в промишлеността – "Производство на дървен материал", на мебели и облекло, както и обработката на кожи.

Работещите на минимална заплата в края на 2018 г. са 442 392 лв., което е почти 1/5 (19.3%) от всички наети лица, отчита главният икономист на КНСБ Любен Томев.

В България работим за най-ниско заплащане на час в целия ЕС

Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия ЕС получаваме в България, сочи последното проучване на Евростат. Даннит...

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Той се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големият обхват на нископлатени работници в някои от областите, отбелязват от КНСБ. Така средната заплата във Видин е 746 лв., докато във София е два пъти по-висока - 1536 лв.

Средната нетна работна заплата у нас е два пъти по-ниска от страните в старите държави членки на ЕС - Италия, Ирландия, Великобритания и Германия. Възнагражденията у нас са по-ниски с 1.2-1.7 пъти от тези в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чехия, Унгария и Полша.

От КНСБ искат адекватна правна рамка за колективно договаряне в Кодекса на труда. Настояват и за разработване на модели на "заплата на издръжка" на база отраслови и териториални специфики, надграждащи минималната заплата за страната и осигуряващи издръжка в рамките на семейството.

От началото на годината разходите за издръжка на четиричленно семейство нарастват с 32 лв., достигайки 2442 лв. Парите стигат за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование транспорт и почивка. Издръжката на един човек е 610.53 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика