X
 
 

900 лв. минимална заплата и 2000 лв. средна заплата искат от КНСБ

10372 11
photo of 900 лв. минимална заплата и 2000 лв. средна заплата искат от КНСБ
Снимка: iStock/Guliver
Минималната заплата в България да стане 450 евро (900 лв.), а средната да достигне 1000 евро (2000 лв.) в края на 2022 г. За да стане това, заплатите трябва да растат всяка година между 12 и 15%. Това поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи четвъртият годишен доклад за резултатите от колективното договаряне на заплатите през 2018 г.

Доходът на едно лице от домакинството е стигнал 3336 лв. през миналата година. Средната работна заплата според предварителните данни е 1135 лв.

Минималната заплата скочи двойно, но оставаме най-бедни в Европа, отчитат от КНСБ

"За последните 10 години минималната заплата се е увеличила двойно и е пораснала с близо 200%, а средната работна заплата е нараснала с...

Най-високи заплати получават специалистите по информационни технологии, където средната работна заплата е 3567 лв. Летците и хората, които работят във въздушния транспорт, получават около 3181 лв.

Най-малки са заплатите при персоналните услуги и ресторантьорството, където възнаграждението е около 618 лв. Охранителите взимат средно около 641 лв.

В сферата на услугите трайно се задържат като ниско платени дейностите "Ресторантьорство", "Социална работа", "Обслужване на сгради" и "Озеленяване", а в промишлеността – "Производство на дървен материал", на мебели и облекло, както и обработката на кожи.

Работещите на минимална заплата в края на 2018 г. са 442 392 лв., което е почти 1/5 (19.3%) от всички наети лица, отчита главният икономист на КНСБ Любен Томев.

В България работим за най-ниско заплащане на час в целия ЕС

Най-ниското почасово заплащане за своя труд в рамките на целия ЕС получаваме в България, сочи последното проучване на Евростат. Даннит...

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен. Той се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големият обхват на нископлатени работници в някои от областите, отбелязват от КНСБ. Така средната заплата във Видин е 746 лв., докато във София е два пъти по-висока - 1536 лв.

Средната нетна работна заплата у нас е два пъти по-ниска от страните в старите държави членки на ЕС - Италия, Ирландия, Великобритания и Германия. Възнагражденията у нас са по-ниски с 1.2-1.7 пъти от тези в Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чехия, Унгария и Полша.

От КНСБ искат адекватна правна рамка за колективно договаряне в Кодекса на труда. Настояват и за разработване на модели на "заплата на издръжка" на база отраслови и териториални специфики, надграждащи минималната заплата за страната и осигуряващи издръжка в рамките на семейството.

От началото на годината разходите за издръжка на четиричленно семейство нарастват с 32 лв., достигайки 2442 лв. Парите стигат за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование транспорт и почивка. Издръжката на един човек е 610.53 лв.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !bit.ly/2vGdh7g
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  То,Каракачанов,сака,Наоми Кембъл,но нема как,що КНСБ,ДА НЕ ПОИСКАТ.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  А защо не 1000 лева минимална заплата и пенсия....тия паразити профсъюзите да мрът в ада.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Аз искам 1000 лева заплата а не 900.
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Тия въздухари от КНСБ да натискат - на възрастните хора пенсиите да бъдат ДООО 200лева, за да мрат по-бързо и тогава ще има още повече пари за апартаменти, асансьори и "кувьози" !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Най високи заплати взимат ИТ който реално не пройзвеждат никакъв продукт за нуждите на човека ,а някакви виртуални идиотщини...най ниски са на производителите на материалните блага....това е абсурдно и следва да се прлмени...
 • Почти 1.1 Почти преди 4 месеца Профил на трол?
  Ако не произвеждат продукт как видя че и коментира тая новина. То тва еволюция на софтуера от нокиа 3310 до днес нали?
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  за нуждите на Бай Ганьо може и да не произвеждат нищо. Викаш не се ли пипа или яде значи не става...
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  за нуждите на Бай Ганьо може и да не произвеждат нищо. Викаш не се ли пипа или яде значи не става...
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Еми 1.1 яж новини бе глуяк ,ама ривиш в хладилнкка салама и кашавала....що не ядеш телефона си а
  : 1 !