Абсурдните коментари по пенсионната реформа на Горанов не спират

1257
Абсурдните коментари по пенсионната реформа на Горанов не спират
Снимка: БГНЕС

Това, което сега се предлага, ми се струва малко дърварско. Така икономистът от ИПИ Петър Ганев коментира горещата тема с предложените от Владислав Горанов промени в КСО за заличаване на индивидуалните партиди за хората, които станат пенсионери.

Според Ганев е абсурдно по такъв начин се губи наследствеността на индивидуалната партида. Трябва да има избор, но сега се налага солидарност, без ние да я избираме, коментира икономистът, визирайки прехвърлянето на индивидуалните партиди в общ пул, след като се пенсионираш.

Депутати: Министър Горанов, отново ли се прави опит за национализация на вноските за втора пенсия

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров са внесли въпрос към министъра на финансите Влад...

Ако трябва да отговоря честно, аз не се надявам на пенсия от НОИ, тъй като в НОИ всяка година има дефицит като от КТБ, каза още Ганев пред bTV. Той е уверен обаче, че няма кой да му пипне „втората пенсия”.

Същевременно председателят на КТ Подкрепа Димитър Манолов беше категоричен, че в предложението на Горанов няма искане да се отнемат права на наследство. С текстовете се иска да се раздели противоречието между наследствеността и между пожизнената пенсия. В рамките на всяко едно пенсионно осигурително дружество се предвижда създаването на буфер, от които да се плаща на хората, които няма да имат пенсия, тъй като ще „надживеят” обема на спестяванията си, обясни Манолов, посочвайки страница 33-та и 52-ра от законопроекта. Той категорично не се съгласи с репликата на Ганев, че при т.нар. технически резерв или общ пул няма никаква възможност да се наследява, но не обясни как ще се наследява.

Димитър Манолов коментира и т.нар. стрес тестове при пенсионните фондове. Той е категоричен, че тези тестове, които се бавят „по технически причини”, ще покажат инвестиции чрез свързани лица. Това обаче го имало навсякъде, по думите на председателя на КТ Подкрепа.

 

Кънев: НяКОЙ се надява покрай Изборния кодекс да мине и пенсионната реформа

Само да кажа, че ня#КОЙ се надява покрай опорочаването на Изборния кодекс да проспим поредния опит за национализация на парите по пенси...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com