Ангелкова: Важно е да наложим бранд "Дунав", за да бъдем по-разпознаваеми

6884
Ангелкова: Важно е да наложим бранд "Дунав", за да бъдем по-разпознаваеми
Снимка: БГНЕС

Туризмът е основен стълб в икономиките на страните от Дунавския регион, като през миналата година те са посетени от над 120 млн. туристи, а приходите от тях са над 70 млрд. евро. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването в София на Срещата на дунавските страни „Устойчив туризъм чрез сътрудничество с европейски фондове и инвестиции“.

Форумът се организира от българското Министерство на туризма, а на официалното откриване присъстваха Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, генералните директори от Европейската комисия Валтер Дефаа и Даниел Кайеха, представители на централната власт в държави от Дунавския регион, местната власт, академичната общност, туристическия бранш и др. 

"Атака" поиска оставката на Ангелкова при провал на туристическия сезон

Десислав Чуколов и Меглена Ангелова от "Атака" настойчиво намекнаха за оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на...

"Много е важно да работим за изграждането и налагането на бранд "Дунав", за да бъдем по-разпознаваеми в световен мащаб и особено на далечните пазари ”, каза Николина Ангелкова. Тя поясни, че общият бюджет на ЕС е разделен в три големи групи – 33% от него, или над 325 млрд. евро, са предназначени за политика за сближаване, 4%, или около 40 млрд. евро – за Механизма за свързване на Европа, а 63%, или близо 650 млрд. евро – за други политики. „Туризмът е единственият сектор, който пряко или косвено може да се възползва максимално от тези средства“, подчерта министър Ангелкова, съобщава пресслужбата на ръководеното от нея ведомство. 

„Надявам се съвместно със съседните ни страни да успеем да се възползваме ефективно и от финансирането по програмите за Тансгранично сътрудничество. Заедно с Румъния можем да разчитаме на близо 260 млн. евро, а със Сърбия ще финансираме проекти за около 34 млн. евро. Голяма част от тези средства са насочени именно към проекти в туризма”, съобщи българският министър на туризма. 

"Вашата страна заслужава възхищение, затова трябва да я отворим за света“, заяви генералният секретар на СОТ Талеб Рифай.

Той съобщи, че за последните 10 години България бележи 50% ръст в броя на туристите и 7% растеж на приходите в сектора, а това свидетелства за много бързи темпове на устойчив напредък. "Страната има огромен потенциал да стимулира развитието на сектора в Дунавския регион, който е с уникална комбинация от води, природа, естествени богатства. „52% от туристите в света идват в Европа и туризмът е ключ за възстановяването й от кризата, но трябва да се сплотим и да повишим конкурентността“, каза още Рифай.

Ангелкова: Много разчитаме на уикенд туризма

Разчитаме изключително много на уикенд туризма, както и на кампанията за популяризиране на малко известните културни и природни забел...

В рамките на днешния форум министърът на туризма Николина Ангелкова и генералният секретар на СОТ Талеб Рифай подписаха Писмо за намерение за създаване на международна мрежа от туристически обсерватории. Обсерваториите ще се създават заедно с академични или научни центрове, като студенти и преподаватели работят по мониторинга на определен набор от индикатори, следвайки методика на СОТ и под техен контрол. Получените данни ще са ценни за изследване на тенденциите и набелязване на мерки за подобряване на туристическия продукт на дадена страна. Предвижда се създаването на мрежата да започне в няколко дестинации в Средното и Долно течение на река Дунав, като това ще бъде използвано и в подкрепа на разработването на бранд „Дунав“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика