БАБХ се задейства, налага глоби за имитациите на краве масло

16662
БАБХ се задейства, налага глоби за имитациите на краве масло
Снимка: Thinkstock/Guliver

Максимални санкции има за трима производители на масло, за които беше установено, че използват растителни мазнини в продукта си, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Законът за храните предвижда налагане на санкция в размер на от 2000 до 4000 лв. при първо и от 4000 до 6000 при второ нарушение. Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя.

БАБХ не смята последните нарушения в маслото за "опасни за здравето"

Наличие на растителни мазнини – това беше установено при тестове на няколко вида „краве масло” по етикет при повторно...

След последните лабораторни изпитвания по официален контрол, при един от производителите е констатирано повторно нарушение от началото на годината, за което Законът за храните предвижда максимална санкция от 6000 лева. За другите две несъответствия на производителите ще им бъде наложена санкция в размер на 4000 лева. Всички несъответстващи партиди ще бъдат изтеглени от пазара и ще бъдат преетикетирани, като „имитиращи продукти“, а предприятията ще бъдат подложени на учестен мониторинг.

Измамата лъсна след изследване, направено по инициатива на "Активни потребителите". В изследването обаче са посочени четирима потребители, вложили немлечни мазини в кравето си масло.

От началото на годината Българската агенция по безопасност на храните е изследвала 37 проби на млечни продукти за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите. Законодателството предвижда в такива случаи изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикетира и може да се предлага на пазара като "Имитиращ продукт", но не и като "Масло". За да се гарантират правата на потребителите се налага и учестен лабораторен мониторинг на предприятието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика