Бензинът поевтинява, от ГЕРБ признаха, че за екоколите ще се плаща "съвсем леко по-малко"

5235
Бензинът поевтинява, от ГЕРБ признаха, че за екоколите ще се плаща "съвсем леко по-малко"
Снимка: БГНЕС

Ново поевтиняване на бензин A95 и в началото на днешния ден – това сочи статистиката на специализираната платформа fuelo.net.

Средното поевтиняване е от 1 стотинка – средната цена на най-популярния вид бензин е А95 е 2,19 лева на литър, което е поевтиняване от 19 стотинки от началото на месеца. Границите обаче са много широки – най-евтино бензин може да се намери вече и за под 2 лева (1,97 лева), а най-скъпо – 2,44 лева на литър.

Блокади и призиви за оставка белязаха поредната вечер на гражданското недоволство

За поредна вечер граждани излязоха на протести в редица градове на страната. Те се обявиха срещу високите цени на горивата, социалната ...

Иначе, цената на отделните вериги също варира доста, макар и в малко по-тесни граници. Най-евтина е средната цена на веригата "Зара Бензин A95H" – 1,99 лева на литър т.е. дори Марешки не бие тази цена (неговата е 2,07 лева), а най-скъпо горивото се продава от Go Petroleum A95 – 2,32 лева на литър. Впечатление прави, че толкова оплюваната по форуми, Facebook и от десни политици като "Демократична България" верига "Лукойл" поддържа средна цена, която е по-ниска от средната изобщо – 2,16 лева на литър при 2,19 лева на литър средно общо за всички вериги. На 2,19 лева стоят Shell, "Газпром" и ЕКО.

За разлика от А95, дизелът си остава средно 2,36 лева, което значи поевтиняване от само 5 стотинки от началото на месеца. Най-ниската цена по бензиностанциите е 2,13 лева, а най-високата – 2,56 лева. Най-евтино дизелът се търгува от веригата на Марешки – 2,21 лева, а най-скъпо – от "Газпром", 2,39 лева. "Лукойл", Shell и EKO стоят като вериги точно на средната цена – 2,36 лева.

По-скъпите автомобилни данъци

След като на ниво комисия ветото на президента падна, депутатът от ГЕРБ Александър Иванов продължи да поддържа тезата на партията си и пред Нова телевизия – че кметовете подкрепят промяната, като обаче каза, че тези, които имат по-екологични коли, ще плащат "съвсем леко по-малко".

Бизнесът предложи на държавата как да направи горивата по-евтини

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъ...

На директен въпрос ще се повиши ли с над 80% т.е. около 30-40 лева за най-големия дял автомобили (100 конски сили, 11-годишна кола), Иванов отговори, че имало такава възможност, но общините ще определят ставките и щели да използват минималното увеличение по формулата, в която влиза имуществен компонент (мощност на двигателя) и екостандарта (Евро).

Мислите ли, че ако българинът можеше, няма да си купи нова кола, опонира червеният депутат и бивш кмет на Смолян Дора Янкова, според която общините обяснили, че няма да се възползват от новия законопроект през първата година. Ще започне да се подобрява качеството на въздуха, когато почнем да мислим дали имаме нужда от три автомобила, които са много мощни, но много стари, подчерта Иванов. И повтори и друга теза – щяло да се плаща една кутия цигари на месец за по-скъпия данък на по-старите коли. А в ракия как го обръщате, иронизира Виктор Николаев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика