На ниво бюджетна комисия - повишените данъци за старите коли остават

3315
На ниво бюджетна комисия - повишените данъци за старите коли остават
Снимка: БГНЕС

Парламентарната бюджетна комисия прие повторно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), чрез които бяха направени редица промени в различни закони, от които най-голям обществен ефект предизвикаха увеличенията на данъците за по-стари автомобили и за имоти (бел. ред. - в Закона за местните данъци и такси). Така с 12 гласа "за", 9 "против" и нито един "въздържал се" на ниво бюджетна комисия на парламента президентското вето бе преодоляно.

Очаква се ветото, наложено от президента, да бъде гледано в пленарна зала идната сряда (21 ноември). Ако и тогава текстовете, върнати от държавния глава за ново обсъждане, бъдат прегласувани без изменения, собствениците на по-стари и евтини автомобили ще бъдат ощетени с повишен данък. Ще се повиши и данъкът на имотите, като за определени категории - с повече. Видимо доволна, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подчерта, че очакваното увеличение месечно ще бъде с по-малко от цената на кутия цигари (6-10 лева) - същото, което каза и финансовият министър Владислав Горанов, защитавайки по-високите налози.

Кметове на общини остро разкритикуваха Радев за ветото върху данъка на старите коли

Обръщаме се към мнозинството в парламента да не се огъва под натиск и да приеме промените в закона за данъка на автомобилите. Това каза...

По отношение на автомобилите се увеличава главно данъкът за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Що се касае до имотите, най-значимата поправка касае данъчното облекчение от 50% за основен имот – тя отпада. Ще се облагат с допълнителен данък имоти, които не са "основни" за собственика им и се намират в курорт.

КОЛКО ПО-ВИСОКИ СА ДАНЪЦИТЕ НАУЧЕТЕ ТУК!

В рамките на дискусията в бюджетната комисия отново беше изтъкнато, че  трябва да се прекрати практиката чрез промени на преходи и заключителни разпоредби да се променят други закони, какъвто е случаят с ЗКПО. От президентството поясниха, че предвидените в оспорвания закон промени предвиждат такова преструктуриране на митниците, което заобикаля защитните разпоредби на Закона за държавния служител и Кодекса на труда. В отговор от финансовото министерство казаха, че ще бъде извършено преструктуриране в митническата администрация по подобие на предприетото в НАП.

Застрахователният кодекс

Радев обяви, че е наложил вето на по-високите данъци върху старите коли

Наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, цитиран от агенция "...

Първоначално беше предвидено днес (15 октомври) да има обсъждане и на промените в Кодекса за застраховане и по-точно предложението да има определени тавани на неимуществено обезщетение (болка и страдание) за роднини на загинали на пътя, за да не поскъпва "Гражданска отговорност". Предвид обществената реакция, Менда Стоянова публично предложи да има само един таван, а не три, както беше в първото предложение - от 5000 лева за по-далечни роднини на загинал при катастрофа. В първото предложение имаше таван от 20 000 лева за съпруг, съпруга, човек, живеещ на семейни начала, дете и родител на починал при катастрофа и 15 000 лева за братя и сестри на починал при катастрофа. Пред Actualno.com обаче Менда Стоянова каза, че на юристите им трябва повече време да подготвят новите текстове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com