"Биволъ" пак се прицели в "Джи Пи Груп" - заради поръчка за жп линия

10806
"Биволъ" пак се прицели в "Джи Пи Груп" - заради поръчка за жп линия
Снимка: БГНЕС

Сдобилата се с печална слава „Джи Пи Груп“ след аферата "Джи Пи Гейт", довела до обвинение за пране на пари на един от съдружниците в компанията Георги Василев, отново се появи в журналистическо разследване. Темата пак е обществена поръчка – този път за рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас, възложена от НКЖИ, а стойността на поръчката е малко над 195 млн. лева без ДДС.

Според разследващия сайт "Биволъ", който оповести историята, "Джи Пи Груп", която печели поръчката заедно с Bombardier Poland, всъщност не трябва да я спечели. И причината е, че Bombardier Poland не са доказали, че имат опит в изграждането и въвеждането в експлоатация на GSM-R системи.

Журналистка блокира поръчки за близо 900 млн. лева

Пет поръчки на обща стойност над 878 млн. лв. с ДДС блокира журналистката Росица Александрова Кирева от Хасково. Три от спрените проце...

Съгласно информацията в материала на "Биволъ", като доказателство за опит Bombardier Poland са посочили участие в проекта "Модернизация на железопътната линия Е30, Етап II. Пилотно внедряване на ERTMS в Полша в участъка Легница (Legnica) – Веглинец (Węgliniec) – Биелава долна (Bielawa Dolna)", който е приключил през 2015 година. Началникът на отдела за управление на мрежата GSM-R на Полските железници Гжегож Варковски официално отговаря на запитване на сайта за разследваща журналистика, че Bombardier Transportation Polska не е участвала в търга за вндеряване на GSM-R мрежа в участъка Легница (Legnica) – Веглинец (Węgliniec) – Биелава долна (Bielawa Dolna). Мрежата била изградена от австрийската фирма "Капш", която изпълни проекта за електронните винетки в България. На сайта на австрийската компания има и прессъобщение.

Скандално обаче "Биволъ" твърди, че НКЖИ са знаели за това, но не са проверили – а имат такива правомощия съгласно Закона за обществените поръчки (ЗОП), когато предметът на обществена поръчка е сложен или е със специално предназначение.

Резултатите, които трябва да бъдат постигнати от изпълнението на поръчката за модернизация на 293 километра жп. линия Пловдив - Бургас, са изграждането на съвременни системи за сигнализация в гарите и междугарията в участъка. Гарите са 19 на брой. Модернизацията им включва внедряването на маршрутно-компютърни централизации, нови външни сигнализационни съоръжения и кабели, както и диспечерска централизация и ETCS. Според заложеното от НКЖИ, изпълнителят трябва да изгради модерни системи за телекомуникации в гарите и междугарията, базирани на оптични кабели, включващи преносни мрежи, гарови и диспечерски устройства, телефонни централи и мрежа GSM-R.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика