Бивш председател на КФН твърди, че Прокопиев е играл двойна игра при продажбата на ЕВН

6465
Бивш председател на КФН твърди, че Прокопиев е играл двойна игра при продажбата на ЕВН
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Булброкърс" на Иво Прокопиев е действало като посредник и на държавата, и на ЕВН (EVN) при аукциона за продажбата на миноритарния дял от 33% по времето на първото правителство на Бойко Борисов, т.е. представлявало е интересите и на продавача, и на купувача по сделката и заради този конфликт на интереси държавата е ощетена с десетки милиони. Това съобщи в Специализирания наказателен съд тогавашният председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, който беше разпитан като свидетел и уточни, че само от занижената цена на акциите на ЕВН в държавния бюджет влезли с поне 87 млн. лева по-малко. Толкова ЕВН са си спестили при покупката на миноритарния дял, според изчисленията на КФН. За двойната игра КФН научили след сделката при извършване на рутинни проверки, обясни Мавродиев и изказа предположение, че и в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), както и в Българска фондова борса също не са знаели.

По думите му, случаят е "класически пример за брутална пазарна манипулация, довела до сериозно нарушаване на интересите на българската държава в загуби за десетки милиони левове, което със сигурност е нанесло от една страна щети на интереса на българския бюджет и данъкоплатците и е възпрепятствало възможността тези средства да отидат за полезни дейности като социални дейности и заплати на учители, лекари и други“.

Ето как Мавродиев обясни същността на, по неговите думи, манипулацията: "За кратко време около 15 минути се подават множество заявки за покупка на определени обеми акции през около минута като цената се увеличава с около под 1% на всяка следваща заявка, така че в крайна сметка тези сделки поединично и в съвкупност като брой сделки и проценти на увеличаване на цената на акциите и общ обем на акциите практически блокират възможността на останалите потенциални кандидат-купувачи да си купят акции на този аукцион". Това, продължи Мародиев – "довежда до две възможни хипотези – или ЕВН купува всичко чрез тази манипулативна процедура, или блокира останалите оферти, така че никой друг да не може да си купи нищо и проваля аукциона" и заключи, че очевидно се е реализирала хипотезата при първия вариант.

Ново заседание по делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

Днес, 11 април, Специализираният наказателен съд отново ще заседава по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Три...

Пред съда той изтъкна още, че като метод за продажба бил избран закрит аукцион през стара руска непрозрачна платформа при наличие на съвременна и прозрачна. "Незнайно защо е избрана руската платформа, която е на тъмно – никой не знае обемите и цените, освен предложителите и това не помага на конкуренцията", отбеляза той и посочи, че по другата платформа, с каквато разполагаме, се виждат стойността на акциите, обемът на акциите и участниците виждат най-високата цена и обема. "Странно е решението да реанимираме една остаряла руска платформа, а не да използваме модерната западна платформа", коментира той.

Мавродиев съобщи, че платформата е избрана от АПСК и БФБ по предложение на инвестиционния посредник "Булброкърс". Запитан дали това е прецедент, той посочи, че същата руска платформа е била използвана и при раздържавяването на останалите две ЕРП. "Използването ѝ и в трите случая е проблематично, защото няма никаква причина да използваме една стара руска платформа, която е извадена от употреба, поради своята непрозрачност и да не използваме модерната нова платформа, която и в момента работи на борсата във Франкфурт, например. Т.е. решаваме да въведем нова платформа, похарчват се доста пари за внедряването ѝ, въвеждаме я, тя гарантира прозрачност и не я използваме, а започваме да използваме платформа, която сме извадили от употреба точно заради нейните негативни характеристики", коментира Мавродиев.

Бившият председател на КФН увери, че е разбрал, че фирмата "Булброкърс" защитавала интересите и на държавата, и на мажоритарния собственик на ЕВН постфактум. "След като направихме проверките на "Булброкърс" след приключването на аукциона за продажба на акциите на ЕВН, тогава се установиха всичките тези нарушения", каза той и подчерта, че не е имало начин КФН да установи тези нарушения преди завършването на аукциона, тъй като в самия аукцион се извършва пазарната манипулация. "Както казах в съдебната зала, ние не бяхме сигнализирани от "Булброкърс", въпреки императивното задължение по закон те да ни сигнализират за това, нито съгласно наредбата, приета от КФН", каза той пред журналисти. По този въпрос и пред съда Мавродиев заяви, че КФН тези данни нямало как да ги получи, тъй като "Булброкърс" били абдикирали от своите задължения по закон.

"Ако бяха спазили закона и бяха информирали КФН, комисията не само можеше, а задължително щеше да се спре аукциона", увери Мавродиев и отбеляза, че "това е стандартна реакция, която е много бърза с влизаща незабавно в сила принудителна административна мярка". "Комисията има много силни правомощия за това и буквално може за минути да спре всяка борсова сделка", подчерта Мавродиев. "Ако не беше скрита тази информация и беше рапортувана на КФН, каквото е задължението по закон и съгласно Наредба 38, тогава КФН щеше да спре аукциона и нямаше да бъдат продадени акциите на тази цена, а щеше да бъде проведен отново при прозрачна процедура, по различен начин и вероятно постъпленията щяха да бъдат с десетки милиони левове повече", добави той. "Ако се беше провела прозрачно процедурата, без тези пазарни манипулации, според нашата калкулация щяха да постъпят 87 милиона лева повече в българския бюджет", убеден е Мавродиев. "Ние стигаме до тази цифра като правим сравнение между сделката, извършена при аукциона при продажбата на пакета и последващото изкупуване на миноритарните дялове с търговото предложение от страна на ЕВН", каза той и уточни: "При първият аукцион цената е около 1 630 лева, а при търговото предложение – над 3 000 лева, т.е. самият ЕВН е оценил своите акции, предлагайки на миноритарните акционери да ги изкупи при цена за една акция 3000 лева".

Сделката за държавния дял в EVN била проверявана от ДАНС още преди 8 години

Агенти на ДАНС специално са проверявали сделката за продажбата на държавния дял в трите електроразпределителни дружества. Това стана яс...

Запитан акциите от другите ЕРП с какъв аукцион са продадени и дали КФН сигнализира и за тях прокуратурата, Мавродиев отговори: "Не, защото не открихме подобни пазарни манипулации, нямаше такива драстични разминавания между цените при аукциона и цените при вторичната търговия на тези акции, каквато беше при ЕВН. Там флуктуациите на цените бяха в много малки граници, което пак доказва тезата за пазарни манипулации конкретно в случая с ЕВН".

Помолен коментира ролята на оценителя, Мавродиев уточни: "Лицензираният оценител е оценителят на "Булброкърс", така че оценители са "Булброкърс". "Булброкърс" имаха правата да оценяват, а по какъв начин са оценявали, ние нямаше как да знаем, защото не сме видели нито методите им за оценка, нито начинът, по който са оценявали, такава информация не беше представяна в КФН, представена е само в АПСПК".

Мавродиев говори пред съда в присъствието на обвинените бивши министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Прокопиев потвърди, че той е човекът, за който се отнася новината за заплаха за живота, но бизнесменът уточни, че няма директна заплаха, а "външна информация" за евентуална заплаха.

А какво откри вестник "Капитал" за управляваната сега от Мавродиев ББР - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика