X
 
 

Бивш служител в "Полимери": Прокурорското разследване срещу Баневи е твърде закъсняло

1473 2
Бивш служител в "Полимери": Прокурорското разследване срещу Баневи е твърде закъсняло
Снимка: БГНЕС
"Прокурорското разследване срещу Баневи е твърде закъсняло. Г-н Банев показа, че не само добре владее процеса на обезкостяване, а бих добавил и много добро филетиране на предприятията, които има. За съжаление, нашият втори дом, казвам го от името на всички, които работеха дълги години в този завод, вече го няма." Това каза Марио Христов, който започва работа в "Полимери" още през 1987 година. В 23-годишната си кариера тук от апаратчик стига до ръководител на технологичен отдел.

"В момента на приватизирането имаше пълни складове с готова продукция, доколкото знам в размер на 20 млн. марки, а за такава сума имаше и резервни части в складовете. Първо продукцията беше продадена, парите изчезнаха, постепенно се стопиха и резервните части от складовете, които бяха тотално опразнени”, допълва Христов в интервю за bTV.

Някой ти подарява едно предприятие - държавата не е обвързала приватизацията по никакъв начин с какъвто и да е последващ контрол

Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев в коментар относно случая "Баневи". Според Гешев приватизацията на "Полимери" е била "банд...

Предприятието работи предимно за износ, с месечна печалба над 1 милион лева. Произвежда основно сода каустик, хлор, дихлоретан.

След приватизацията през 1998 г. са закрити няколко производства и стотици работни места, дружеството затъва в дългове: "Включително и подготвени пари за фонд работна заплата, които трябваше да бъдат изплащани в даден ден предния ден изчезваха от сметките", казва Христов. Изнасят се и касовите наличности.

"Г-н Банев мисля, че преди Коледа или малко след Нова година заяви в началото на 2010 г., че предприятието няма да работи повече и персоналът изпадна в шок, не знаейки какво да прави", разказва Марио.

Става ясно, че заводът ще бъде нарязан за скрап: "Не е нормално предприятие, което носи по милион - милион и половина чиста печалба на месец да бъде затворено и нарязано, при което оценката беше, че ще бъдат взети около 10-15 млн. от метали." 

Прокуратурата: Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1,5 млн. лв.

"Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 ...

В силните години в "Полимери" работят между 1200 и 1800 души, в момента на фалита – около 700: "Те изпаднаха в недоумение в началото, после някакъв ужас, какво ще правят, тъй като по това време пазарът на труда не беше както в момента и трудно се намираше работа, особено за хора тясно специализирани. Това, което си задавах като въпрос постоянно, беше защо това правителство, защо тези, които му го дадоха, виждайки какво прави той с предприятието, не му потърсиха превантивна сметка", пита Христов.

Едва миналата година с решение на Варненския окръжен съд 302-ма бивши служители на завода получиха заработените си заплати – над 850 хиляди лева.

Марио Христов се е зарекъл да не ходи повече на площадката на "Полимери". За него това е "гробница."

Actualno.com

Етикети:

  •   1 преди 1 година Профил на трол?
    Борисов винаги забива нож в гърба на някогашните си партньори.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Премиера Борисов , не е нито прокурор , нито съдия , НИТО ГОСПОД ! За последния , не зная , но другите си ги имаме . На високи заплати и с привилегии , от които хар4ат пове4е от заплатите си . Въпроса е, ЗА КАКВО ГИ ИМАМЕ ?!Въпросния завод го възстановихме след аварията , отнела много 4овешки животи. Аз също у4аствах във възстановяването заедно със стотици строители и монтажници . но , ТАЗИ НАХАЛ виж още ›› НА , БРАДЯСАЛА МАЙМУНА , НЕ ПОЗНАВАМ !Никога не е късно , да му се поиска и ДАДЕ присъда !
    : 0 !