Бивши директори на КТБ със сигнал за Борисов за нерeдности, питат за 142 млн. лева

7333
Бивши директори на КТБ със сигнал за Борисов за нерeдности, питат за 142 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Над 10 сигнала относно пропуски, документални непълноти и кражби на документи и активи от масата на несъстоятелността на КТБ са били изпращани до редица институции от бившият изпълнителен директор на КТБ АД Георги Христов и бившият началник на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков, но на тях не им е обърнато внимание. Това се твърди в публикация на блога „Войната КТБ“.

Съгласно сигналите, става въпрос за "фалшифициране на първата частична сметка за разпределение на суми от наличните в масата на несъстоятелността", както и "съмнителни начални тръжни ценови позиции за продажба на редица активи" на КТБ. Подаващите сигнала се оплакват, че само от Президентството са им обърнали внимание, но без да има ефект. Всички други сигнализирани иснтитуции са казали, че това не е от компетенциите им.

Цветан Василев: Вярвам на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското

Вярвам повече на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското. Това заявява бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпо...

В писмото до Борисов се изразява притеснение от "начина и обемите, с който се харчат парите от масата на несъстоятелността. Към датата на встъпване в длъжност на първите синдици през март 2015 г. наличните парични средства на банката са точно 517 620 000 лева, видно от баланса към 31.03.2015 г., оповестен на официалния сайт на банката. Две години по-късно през март 2017 г. синдиците изготвят първата сметка за разпределение, видно от обявеното в Търговския регистър по партидата на банката. Сумата по сметка на банката е 570 000 000 лева или увеличението на размера на парите по сметка на банката е само 52 380 000 лева. Същевременно в този двугодишен период (от март 2015 г. до февруари 2017 г.) синдиците са събрали от кредитополучатели и осребряване на други активи точно 195 211 000 лева, което може да се провери от техните месечни отчети, които са оповестени на официалния сайт на ФГВБ. Не е ясно за какво синдиците на КТБ са похарчили разликата от 142 831 000 лева за период от 2 години или по 6 000 000 лева месечно", ако тези пари са похарчени.

В писмото са изброени и конкретни примери за сигнали до синдиците на КТБ и конкретни синдици на юридически лица - „Ем Стрийт“ ЕООД, „Никкомерс 01“ ЕООД, „Булит 2007“ ЕООД, „Витро Инвест“ ЕООД, „Евробилд 2003“ ЕООД.

Заради случилото се, Зяпков и Христов са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов. В него те описват "пропуски на квесторите и синдиците на КТБ, както и констатират допуснати директни кражби на активи на банката и на нейните кредитополучатели". И твърдят, че на сигналите им не са обърнали внимание прокуратурата, УС на БНБ, УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, Министерството на финансите, синдиците на КТБ Кристи Маринова, както и синдиците на някои дружества-кредитополучатели.

Двамата бивши директори на КТБ са категорични, че сигналите им касаят държавни дружества, които "са пряко очакващи удовлетворение от подготвената сметка за разпределение". Става въпрос за Агенция за приватизация и след приватизационен контрол „АЕЦ Козлодуй ЕАД, Булгаргаз ЕАД, Булгартрансгаз ЕАД, Летище София ЕАД, Български енергиен холдинг ЕАД, Гаранционен фонд, Електроенергиен системен оператор ЕАД, Мини Марица изток ЕАД, НЕК ЕАД, НКЖИ, Терем ЕАД, Кинтекс ЕАД, Топлофикация София ЕАД, Южноцентрално държавно предприятие ДП МБАЛ Св. Анна, МБАЛ Света Марина, Национален дарителски фонд 13 века България, Фонд за компенсиране на инвеститорите.

Бивш директор в БНБ е изтеглила пари от КТБ, като е знаела, че банката ще бъде затворена

Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика