Бизнесът ограничава взимането на заеми, разчита на европарите

912
Бизнесът ограничава взимането на заеми, разчита на европарите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Българският бизнес ограничава взимането на нови заеми, а разчита предимно на парите от ЕС за реализация на проектите си. Кредитирането в България стагнира и трябва да се насърчи развитието му, се посочва в доклад на ICAP, който беше представен от главния мениджър на компанията Никитас Константелос.

В момента задлъжнялостта на фирмите е 11% от БВП. Делът на лошите кредити е 15% от всички отпуснати. Добрата новина за България е, че безработицата е намаляла до 8,6%. Предвижда се през 2017 г. да достигне 7,5%. В същото време делът на държавните поръчки е паднал от 2,7% от БВП през 2015 г., на 2% през 2016 г.

Законови промени въвеждат нови мерки срещу кражбата на фирми

Нови мерки в борбата срещу опитите за кражби на фирми се въвеждат с промени в Търговския закон, които бяха одобрени на правителственото...

Голям е броят на неактивните фирми у нас и той непрекъснато се увеличава. Регистрираните неактивни фирми в страната наброяват над 50 000 и продължават да нарастват. Все пак сега са по-малко - през 2011 г. са регистрирани 11 000. нови неактивни дружества само за 12 месеца. Обикновено от тях фалират около хиляда годишно, предаде Стандарт нюз.

Основен двигател за растежа на България са парите от оперативните програми на ЕС, които са средно около 3% от БВП. Това не е добър знак за икономиката ни, защото тези пари би трябвало само да подпомагат развитието на страната и да заемат доста по-малък дял в брутния вътрешен продукт, смята Никитас Константелос. Страната заема 38-о място по благоприятна бизнес среда от общо 189 държави, според класация на Световната банка, което е доста добра позиция, заяви той.

Поради кризата има 12% спад в емисиите на ценни книжа в Западна Европа, а за ЮИЕ този процент е 50, каза Лукас Олжевски, шеф в Стандард енд Пуърс за ЦИЕ, Турция и Гърция. Засега компаниите договарят добри условия за кредитиране с банките, но това няма да продължи безкрайно, смята той. Най-голям риск във финансовите взаимоотношения на бизнеса е отлагането на плащанията, коментират специалисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика