Бизнесът против ревизия на приватизацията

2249
Бизнесът против ревизия на приватизацията
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространи становище във връзка с идеята на управляващите за премахване на давностния срок за престъпления, свързани с приватизацията, като те определят като "изключително неприемливо" поредният опит да се демонизира приватизацията.

Депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" обявиха наскоро, че обсъждат промени в конституцията и Наказателния кодекс, с които да се премахне давностният срок за престъпления, извършени в хода на раздържавяването у нас, припомня в. "Сега" в днешния си брой.

Дянков разкритикува липсата на мисъл от кабинета "Борисов 3" за регионите

Като "дребни закачки" определи действията на БСП по отношение на Бюджет 2018 бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, виз...

Обикновено такива дискусии се подхващат в навечерието на парламентарни избори и затова сме изненадани, че точно сега общественото мнение се възбужда с една многократно използвана до изхабяване тема", недоволстват работодателите. И изразяват разочарованието си от подобно "популистко говорене" от страна на политици, които се идентифицират като "десни".

Според асоциацията, в която влизат 4 от 5-те признати на национално ниво работодателски организации - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП, предлаганата промяна няма да доведе до някакви забележими и реални резултати. Първо, защото част от сделките, дори и да са укорими от морална гледна точка, са правени при спазване на съществуващата нормативна база и са законни. "Можем само да съжаляваме за несъвършенствата на нормативната база, които позволиха да се извършат сделки, неприемливи от гледна точка на обичайното разбиране за почтеност. Моралното им осъждане е направено, но то не води до каквито и да е правни последици. Довело е до последици на парламентарните избори", се посочва в декларацията на работодателите.

Бизнесът предупреждава, че опитите да се демонизира приватизацията са сигнал за инвеститорите, че частната собственост в България не е гарантирана и не се защитава в достатъчна степен. Подобна "ревизия на прехода" може да предизвика масирано образуване на наказателни производства по десетки хиляди сделки. Това пък ще рефлектира в образуването на безброй производства по отнемане на "незаконно придобито имущество" и потоп от наказателни и граждански дела без смисъл. В крайна сметка подобно начинание може да причини "неизброими и тежки имуществени последици, които в крайна сметка ще бъдат платени от данъкоплатците", прогнозират работодателите.

Те призовават политическите сили за стабилност. "Народните представители, вместо да пилеят обществена енергия, сили и време за безсмислен популизъм, трябва да се съсредоточат върху истинския дневен ред на законодателния процес", се казва в декларацията.

Валери Симеонов на война с незаконните казани, разясни схемите с ракията менте

Около 5000-6000 незаконни казани имаме в страната. Всеки селски и градски кмет ги знае къде са, но не предприема нищо. Доста сериозен е...

Според бизнеса премахването на давностния срок за престъпления, извършени в хода на раздържавяването у нас, е противоконституционно, защото се нарушава принципът на правовата държава - за определен вид престъпления се заличава с обратна сила ефектът от законово съществувала изтекла давност. Подобен подход е още повече недопустим, защото се прави поради причина, че държавата не е изпълнила законовото си задължение за контрол и наказание в законово предвидения давностен срок, се казва в декларацията.

Този подход е порочен, тъй като отваря възможности за нови конституционни допълнения по отношение на всички престъпления, за които в давностния срок държавата бездейства. Такива конституционни промени ще демотивират държавните органи да изпълняват надлежно и в срок своите задължения по отношение на престъпленията. Наказателното преследване в давностния срок е от изключително важно значение, защото то гарантира във висока степен сигурност при установяване на престъпленията, респективно - тяхното наказателно преследване, пише в заключение на декларацията на работодателите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика