Бизнесът у нас ще има нужда от 500 000 работници в следващите 5 години

5292
Бизнесът у нас ще има нужда от 500 000 работници в следващите 5 години
Снимка: БГНЕС

"Икономиката расте с умерено добри темпове, в същото време сме едва на 12 място по ръст на Брутния вътрешен продукт за първото полугодие, а икономиките на почти всички страни от Централна и Източна Европа растат по-бързо от нашата". Това каза в ефира на БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Ако искаме да настигнем икономиките от Централна и Източна Европа, трябва да имаме догонващ растеж, а в момента имаме изоставащ растеж, подчерта той. Бизнесът откроява като главен задържащ фактор липсата на човешки ресурси. "В средносрочен план ние смятаме, че ако се развиваме с тези темпове, ще са ни нужни 500 000 работници и специалисти в следващите пет години, предвид демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката", уточни Велев. Сред дефицитните кадри той посочи сериозната липса на инженерно-технически кадри, медицински сестри, учители, шофьори, на работещи в туризма и селското стопанство.

Под една десета от българските фирми са минали през независим финансов одит

Финансовите отчети на малко над 15 000 фирми са били заверени от независими одитори през миналата година. При между 200 000 и 300 000 д...

"Чуждестранните инвестиции в дялов капитал не растат, а намаляват, тоест, повече напускат страната, отколкото идват. Местните инвестиции също намаляват. Очевидно възможностите за растеж са много по-големи от реализираните в момента", заяви Васил Велев. Според него у нас "много повече се говори за това как трябва справедливо да се разпредели произведеното, и почти не се говори за това, че може да се произвежда много повече и как да се направи, така че да се създава много повече".  Това за Велев е по-скоро стратегически разговор, отколкото конкретно свързан с бюджета за следващата година.

Относно нарушения диалог на правителството с работодателите, Васил Велев посочи, че той може би се дължи „на ширещия се популизъм и на състезанието кой да бъде повече обичан, кой да бъде по-голям омбудсман в България“. В това състезание според Велев участват „както управляващите, така и опозицията, така и омбудсманът, така и синдикатите“.

Васил Велев

Бизнесът скочи срещу идеята за въвеждане на квоти за хора с увреждания във фирмите

Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. 'квоти за хора с увреждания', които трябва да се наемат във фирмите. Това стана...

Той анализира високия брой работещи в бюджетната сфера като пречка за нарастването на пенсиите. Велев отбеляза, че 433 000 са заетите в бюджетната сфера, които получават пряко заплата от бюджета: "Като ги добавим към пенсионерите, които получават пенсии от бюджета, се получава така, че един зает в икономиката освен своята заплата, плаща още на един човек и десет стотни пенсионер или зает в бюджетната сфера. Това е и една от причините пенсиите у нас да не са високи – малко хора в икономиката, много хора в бюджетната сфера и ниска пенсионна възраст. Средно в страната трудовият стаж е 33 години и по този показател също сме на едно от последните места", посочи Велев.

Темпът на инфлацията е обезпокояващо висок, каза още Васил Велев. "Някои наблюдатели казват, че тя е привнесена отвън, не зависи от нас, но тогава пък защо сме в тройката от ЕС с най-висока инфлация?" По думите на Велев "малка инфлация е здравословна, но вече сме преминали тази граница".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Над два пъти се увеличи участието на фотоволтаичните централи в електрическата мрежа за година

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...