Близо 55 000 фермери получиха рекордна субсидия на площ

2334
Близо 55 000 фермери получиха рекордна субсидия на площ
Снимка: iStock

Фонд „Земеделие“ преведе най-очакваното от земеделските производители субсидии по схемите и мерките на директните плащания за кампания 2020 г. Разплащателната агенция изплати по схемата за единно плащане на площ 683 361 861 лв. на 54 760 земеделски стопани, съобщи 24 часа.

Изчисленията са извършени по индикативна ставка от 21,017 лв./дка, която е и най-високата, по която за правени разплащанията по СЕПП досега. За сравнение, за кампания 2019 г. ставката, по която стопаните получиха субсидиите, беше в размер на 19,145 лв./дка. Калкулациите през месец декември по СЕПП са извършени след финализиране на процедурата по изясняване принадлежността на констатираните двойно заявени площи и съобразно данните предоставени от земеделското министерство по проекта на специализиран слой „Площи допустими за подпомагане“ за кампания 2020 г.

Отпускат 700 милиона лева за фермерите

700 млн. лв. трябва да постъпят по сметките на българските земеделци утре. На 16 декември се очаква да бъде наредено най-голямото плаща...

Окончателната ставка по СЕПП за кампания 2020 ще бъде определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Документът ще бъде издаден след актуализирането на слой „Площи, допустими за подпомагане“. На тази база фонд „Земеделие” – РА ще извърши окончателните оторизации по СЕПП през месец юни 2021 г. За Кампания 2020 по СЕПП се разпределят общо над 807,5 млн. лева. Финансовата подкрепа, която фонда изплаща на стопаните тази година е най-голямата, превеждана досега. Причината е, че бяха прехвърлени допълнително 140 милиона лева от финансовия пакет на Програмата за развитие на селските райони, разпределен за 2021 г. към бюджета на директните плащания. Те са част от общо увеличения бюджет на фонд "Земеделие" с 400 млн. лв.

Финансовата подкрепа влиза в българското земеделие за да компенсира двете кризи, предизвикани от пандемията COVID-19 и от голямата суша в страната. С допълнителните 140 млн. лв. общият бюджет по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2020 нарасна от 1,803 млрд. лв. на 1,943 млрд. лв. Общото увеличение на средствата е с близо 9%, което се разпределят между схемите на директните плащания. До момента фермерите са получили общо 914 млн. лв. за кампания 2020. От тях 117 млн. лв. бяха изплатени на животновъдите по схемите за обвързано подпомагане. През 2020 г. българското селско стопанство получава рекордна подкрепа от над 3,1 млрд. лева. Разплатените средства до момента са над 3 млрд. лв. В периода 21-23 декември предстои фонда да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярка 13 за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика