Бонуси за пенсионерите и ваучери за храна обмислят управляващите

41660
Бонуси за пенсионерите и ваучери за храна обмислят управляващите
Снимка: iStock

Миналата седмица след Коалиционен съвет управляващите обявиха, че днес ще представят пакет от мерки срещу икономическите последици от коронавируса. Това стана по време на срещата, на която беше обсъден ремонта на Кабинета "Борисов 3". Премиерът Бойко Борисов обяви, че мерките ще са "икономически, социални и финансови" и ще касаят най-нуждаещите се по време на пандемията. За да уточнят подробностите от кабинета обявиха, че ще работят и през уикенда.

Днес сутринта предстои финален Коалиционен съвет, на който да се уточнят детайлите.

Козметични промени в кабинета "Борисов 3" - сменят петима министри (ВИДЕО)

Какво обмислят управляващите?

До 2 млрд. лв. стига стойността на обсъжданите спешни мерки в помощ на хората и бизнеса, пише 24 часа.

На срещите на министрите през уикенда били обсъждани 3 групи мерки.

Краткосрочни мерки - до края наа 2021г.

Те ще са насочени главно към доходите на хората, през които да бъде подкрепено потреблението и така и цялата икономика на страната. Повечето от тях били по настояване на “Обединени патриоти”, за които не било редно България да е единствената държава в ЕС, която не е помогнала пряко на засегнатите от кризата граждани.

Бонуси към пенсиите или индексирането им през есента са два от вариантите, които са обсъждани при премиера Борисов. Коледните бонуси може да станат октомврийски. Вместо от юли, пенсиите да бъдат вдигнати още от януари и така увеличението да бъде получено от възрастните хора през февруари, е друга от мерките за доходите на хората. Като частен вариант бил поне да бъде увеличена минималната пенсия на 300 лв. от началото на годината.

Патриотите настоявали и за отпускането на финансова помощ за всеки с доходи до размера на минималната заплата от 610 лв. Трябвало да бъдат подпомогнати и хора, чиито доходи са спаднали под минималната заплата за страната през второто тримесечие на тази година или се очаква да намалеят в оставащото време до края на 2020 г.

Сумите за тази помощ още не са уточнени. Предложението ще бъде за еднократна помощ, като е работено по варианти тя да е 500 лв., 1000 лв. или 1500 лв. Конкретните изчисления обаче са оставени за понеделник сутрин, когато е последният тур от преговорите между ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Министър Сачева: Няма да се намаляват пенсии и заплати

Няма намерения за намаляване на пенсии и заплати. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева в ефира на сутрешния бл...

Идеята е тези пари да бъдат получени около септември, за да помогнат и на родители да подготвят децата си за училище. Все още не бил решен и подоходният критерий за това подпомагане, както и дали хората ще доказват “щети” чрез документи за доходи през 2019 и 2020 г., или парите ще бъдат раздадени на “калпак” без такива изисквания.

Срещу такова подпомагане обаче имало и гласове “против” сред управляващите. Според тях такава мярка не би била полезна, а само може да разглези хората и да ги откаже да си търсят стабилна работа. По същата причина било много спорно и дали да се увеличават размерът и достъпът до социални помощи.

Постигнато е обаче съгласие управляващите да разговарят с всички възможни институции и организации за максимално намаляване на различни такси или цени на стоки, които заради пандемията стават част от обичайните разходи на хората - например тестовете за коронавирус, ваксините срещу грип, личните предпазни средства като маските.

Поне тройно увеличение на парите за ваучери предвижда друга от обсъжданите мерки. В момента бюджетът отпуска квота до 350 млн. лв. за такива ваучери, срещу които могат да се пазаруват хранителни стоки (без алкохол и цигари). Те се раздават от фирмите на работниците им и са на стойност 60 лв. на месец. Срещу това компаниите намаляват облагането си.

Идеята е увеличението на ваучерите да е като добавка към евентуална парична помощ, но предоставяна в натура. Отново раздаването им ще става през работодателите, но се обсъжда възможност през НОИ пенсионери също да имат достъп до този инструмент. Допълнително се обсъжда ваучерите да важат само за стоки, произведени в България

По-високи пенсии от днес, 1 юли - ето с колко

250 лева ще е минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли. Увеличението е с 13,9 на сто спрямо сегашния ѝ размер. Таванът на пенсиит...

Възможно било и ново отместване на данъчни срокове, които изтичат в края на годината, за да останат повече пари в населението. Първите стъпки в тази посока вече били направени, засега само към фирмите, които дори получиха опрощаване на част от такса смет, ако са загубили имоти заради кризата.

От 15 юли стартира и новият дизайн на мярката 60/40. Очакванията са, че тя ще помогне на 300 хил. работници до 30 септември, като за целта са предвидени 500 млн. лв. Фирмите трябва да докажат спад на приходите от почти 20% за предходен период. А компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май. И ще важат до края на септември.

Размерът на помощта ще се запази в съотношение 60/40, но в сектор хотелиерство и ресторантьорство и туризъм тя може да стигне 80/20. Причината е, че за тях важи и другата програма, по която се отпускат допълнителни 290 лв. Тя ще важи до края на годината. Като работникът получава 189 лв., а останалите пари са за осигуровките. За тази мярка са отпуснати 40 млн. лв., като те ще стигнат за 22 хил. души.

Туроператори и туристически агенти излизат на протест

Последната мярка от пакета “Заетост х 3” е за работодатели, които наемат безработни от бюрата по труда в страната. Нейният бюджет е 160 млн. лв., като 50 млн. лв. приоритетно ще отидат към фирми от секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Туристическа агентска и операторска дейност”. Социалното министерство се надява така да бъдат наети над 70 хил. безработни. Държавата ще им плаща по една минимална заплата, като те могат да се наемат и на непълно работно време. Помощта ще е до три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика