Борисов помолил Бабиш да съдейства, ако България реши да купи ЧЕЗ

4307
Борисов помолил Бабиш да съдейства, ако България реши да купи ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов е помолил за съдействие чешкия си колега Андрей Бабиш, в случай че България реши да започне разговори с ръководството на "ЧЕЗ Груп" за изкупуване на българския бизнес на чешкия енергиен вариант. Това е станало в телефонен разговор между Борисов и Бабиш късно снощи.

Друг важен аспект от разговора, съгласно разпространената от правителствената информационна служба информация, е това, че Бабиш е заявил в прав текст, че "има подписани договори". Няма уточнение обаче какви са тези договори и дали в тях има заложени обезщетения. Зам.-председателят на енергийната комисия в парламента, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и депутат от ГЕРБ Валентин Николов увери, че няма начин в сделката да влиза условие за промяна на цената на тока.

Документът от Бабиш няма секретен гриф, уточни правителството

Документът, който премиерът на Чехия Андрей Бабиш е изпратил на българския си колега Бойко Борисов по сделката с българския бизнес на Ч...

В телефонния разговор между Борисов и Бабиш, българският премиер e поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство. Андрей Бабиш е казал, че след изразените от медиите в Чехия съмнения по отношение на компанията купувач, е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на "ЧЕЗ Груп" е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за "Инерком България". Съветът на директорите е потвърдил пред Народното събрание, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, и ръководството на ЧЕЗ поддържа тази позиция.

Борисов е посочил, че е поискал първия телефонен разговор заради значимостта на електроенергийното дружество за България и начина за провеждане на преговорите по неговата продажба, което е предизвикало много въпроси. Той е казал, че обменените мнения с Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили съмненията му, че сделката е проблемна.

Правителствените ръководители на двете страни са заявили, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на "ЧЕЗ Груп". Двамата са били категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и са потвърдили, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

Позиция

Вестникът на чешкия премиер: Бабиш не е пращал документи на Борисов за ЧЕЗ

Чешкият премиер Андрей Бабиш е отказал да изпраща документи относно продажбата на българския бизнес на чешкият енергиен гигант ЧЕЗ на б...

Според Валентин Николов, който говори пред Нова телевизия, най-големият риск в тази сделка е репутационен. По думите му, ако Чехия допусне сделка със съмнение за участие на неясни финансови източници, то "не знам как би останала в ЕС".

Припомняме, че днес (1 март) Комисията по енергетика съвместно с Комисията за контрол над службите за сигурност ще направят изслушване заради сделката с ЧЕЗ. Съвместното заседание ще се проведе в зала "Изток" и ще започне в 14:15 часа, като ще можете да го проследите на живо в Actualno.com.

На заседанието на двете комисии е поканена и собственичката на фирмата купувач "Инерком България" Гинка Върбакова. Стана ясно и, че Върбакова ще има лична среща с Борисов и е поискала да има закрита част, защото ще оповести информация, която е обект на търговска тайна. Още вчера, 28 февруари, след като взе участие в събранието на Националното събрание на общините в Република България, президентът Румен Радев потвърди, че има покана за представители на неговата администрация да присъстват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика