БТТП с куп нови искания за помощ за бизнеса - за данъци, самонаети и болнични

2675
БТТП с куп нови искания за помощ за бизнеса - за данъци, самонаети и болнични
Снимка: iStock/Guliver

Какво още може да направи държавата в подкрепа на икономиката? След като АИКБ и БСК дадоха своите нови предложения, това стори и БТТП. Ето и най-важните от тях:

1. Инвентаризация на всички просрочени плащания от държавни и общински институции към бизнеса и ясна програма за издължаване в най-кратки срокове.

2. Законодателни изменения за удължаване на сроковете за деклариране и за плащане на данъци и осигуровки.

3. Всички микропредприятия, регистрирани преди 01.02.2020 г. и с доказан спад в продажбите с 20% през 2020 г. спрямо същия месец от 2019 г., в рамките на 3 месеца да бъдат освободени от плащането на социално-осигурителни вноски за техните служители, като се запазят всички права на осигурените лица, произтичащи по закон. Самоосигуряващите се лица, които имат поне 20% по-ниски доходи през 2020 г. спрямо същия месец от 2019 г., също да бъдат освободени от плащане на социално-осигурителни вноски в рамките на 3 месеца,като се запазят всички осигурителни права на самоосигуряващите се лица произтичащи по закон. От мярката да могат да се възползват само изрядните данъкоплатци.

4. Освобождаване от такса сметосъбиране и сметоизвозване и такса за обезвреждане на битови отпадъци в депа или други съоръжения за собствениците/ ползвателите на имот за обществено обслужване, които не работят.

5. Освобождаване от плащането на данък за недвижими имоти за периода от 13.03.2020 г. до отпадане на извънредното положение за всички обекти, които са с преустановена дейност със заповед на държавен орган или на работодателя.

Държавни чиновници недоволстват от евентуално орязване на бонусите им

Недоволство от евентуалното спиране на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати се надига сред чиновници. Ропотът е най-си...

6. Освобождаване от плащане на наеми на фирми, които са сключили договори с държавни или общински дружества и техните обекти не функционират, заради обявеното извънредно положение или функционират, но са с намален с повече от 20% оборот през 2020 г. в месец спрямо същия от 2019 г.

7. Освен предоставянето на безлихвени кредити към наетите, които са в неплатен отпуск, да се разшири мярката и към самоосигуряващите се лица, които имат доказан спад с 20% на доходите през 2020 г. спрямо същия месец от 2019 г., като за самоосигуряващите се лица сумата да бъде удвоена на 3000 лв. (спрямо 1500 лв. на наети лица)

8. НОИ да поеме и първите три дни болничен.

9. Въвеждане на нов вид платен отпуск – карантинен, който се заплаща от НОИ на база на нормираната за страната линия на бедност.

10. Национална електронна платформа/електронен адрес, в които се регистрират всички потърпевши компании и се извършва бърза комуникация с администрацията, която да отговаря в най-кратки срокове. Това включва и по-бърза електронизация на държавната администрация като цяло.

Държавата дава по 375 лв. на родители в неплатен отпуск

По 375 лв. еднократна помощ ще получават родителите в неплатен отпуск. Това обяви социалният министър Деница Сачева на извънреден брифи...

11. Бюрата по труда да посредничат за пренасрочване на съкратени служители от туристическия и ресторантьорския сектор към други сектори като хранителния, където се търси работна ръка.

12. Нова ревизия и на държавния бюджет и спиране на планирани по-маловажни разходи - например за строеж на спортни обекти.

БТПП иска и специални кредитни продукти за осигуряване на ликвидност на бизнеса, като счита, че действията на държавата през Българската банка за развитие (ББР) не са достатъчни. Става въпрос за нови инструменти за кредити на стойност между 25 000 и 125 000 евро.

Същевременно премиерът Бойко Борисов се видя със синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов. Написаното в прессъобщението от правителството гласи: "В хода на разговора синдикалните лидери заявиха, че мерките на правителството са работещи и дават резултат. "Продължаваме с действията за справяне със социално-икономическите последици от COVID-19. А с вашата експертна помощ съм убеден, че ще намерим най-правилните решения за българския народ", отбеляза премиерът Борисов."

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика