"Булгартрансгаз": България може да получава 1/3 от природния си газ от Гърция

1576
"Булгартрансгаз": България може да получава 1/3 от природния си газ от Гърция
Снимка: Getty Images

Страната ни ще може да получава една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция в Петрич, която ще бъде открита днес. Това заяви изпълнителният директор на газопреносния оператор "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Инвестицията е на стойност 17 млн. евро и е първата ни възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво. 

Русия дава сигнали, че няма нищо против газът за "Посейдон" да минава през България

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е готова да разгледа всякакви взаимноизгодни варианти за доставка на ...

"Имаме техническата възможност да доставяме по 3 млн. кубически метра газ на ден от терминала в Ревитуса, което е на практика първата физическа възможност за диверсификация на доставките за пазара в България", заяви Гегов пред БНР. По думите му тази възможност означава означава около 30% от консумацията на природен газ в страната, които да могат евентуално да бъдат внесени от там.

От Гърция можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки.

"Към момента капацитетът там е резервиран от "Газпром". Другата добра новина е, че продължаваме преговорите с "Газпром". През изминалата седмица имаше седемстранна среща с тяхно участие, с нашия регулатор, гръцкия регулатор, "Булгартрансгаз"... На срещата се разбрахме през следващите няколко седмици, да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба", каза Георги Гегов.

"Надявам се съвсем скоро да бъде подписано споразумение, с което за първи път да тестваме виртуалната търговия през тази точка, която свързва единствения LNG-терминал в региона. И всъщност това е предпоставката, която ни позволява да търсим алтернативни доставки", каза още той.

България е на фаза преговори с Гърция относно възможността да получаваме втечнен природен газ (Liquefied natural gas - LNG) от южната ни съседка чрез терминал край Александруполис. Ако се осъществи този проект би бил ключов за диверсификацията на източниците на природен газ за България, която основно получава суровината от Русия. "Водим интензивни преговори и се надявам скоро да имаме добри новини за LNG терминала край Александруполис", заяви миналата седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова по този въпрос.

Борисов: До седмица-две почваме да строим интерконектора с Турция

„Десетилетия наред в България се говореше за диверсификация на думи, в същото време компресорите можеха технологично да прекарва...

БЕХ и гръцката Gastrade са създали група, която да разработи проекта за LNG терминал край Александруполис с капацитет от 6,1 млрд. куб. м. газ., като за газ до България се използва интерконектора. По информация на Reuters стойността на терминала е 370 млн. евро и трябва да е готов през 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com