България е пред Русия в класацията на Forbes за правене на бизнес

4327
България е пред Русия в класацията на Forbes за правене на бизнес
Снимка: iStock/Guliver

България е на 46 място в класацията авторитетното списание Forbes за  на най-добрите страни за правене на бизнес през 2018 година. В нея влизат 161 държави и тя е правена по данни на ООН, на Световната банка, "Фрийдъм хаус", "Трансперънси Интернешънъл". При съставянето на класацията изданието е отчело 15 различни показателя: защитеност на правото на собственост, иновации, данъци, технологии, корупция, размер на пазара, политически рискове, жизнен стандарт, качество на работната сила, лична, търговска и финансова свобода, бюрокрация и защитеност на инвестициите.

Според оценката на списанието, от 2007 година, откакто сме в ЕС, икономиката ни е отчела силен растеж, но все така си оставаме на последно място по жизнен стандарт в ЕС. Посочено е, че сме силно зависими от условията на външните пазари, тъй като зависим много и от вноса на енергийни носители – специално от Русия.

Доган предколедно посочи как България да излезе от дупката

Към днешна дата обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори. Нещо повече, дори - трябва да направим необходим...

Конкретно по отношение на икономическия растеж е посочено, че той е почти 4%, след като между 2009 и 2015 година той е под 2%, като 2015 година е посочена като разделна линия, когато вече икономиката ни стига до 3% растеж. Отбелязва се и бюджетният излишък през последните две години, но също и как платихме на Русия 620 млн. евро за оборудването на АЕЦ „Белене”. Освен това, така широко рекламираните интерконектори с Гърция и Сърбия за момента напредват или бавно или дори са „замръзнали”, е оценката на списанието. Припомняме, че всъщност от днес почва обществената поръчка за интерконектора за Сърбия, а за Гърция търговете приключиха и е ясно, че 11 компании са готови да строят интерконектора.

В класацията на Forbes ние сме на 21-во място по търговска свобода, но чак на 64-то по свобода от корупция и на 86-то по трудности от бюрокрация. По данъчна тежест пък сме на 81-во място. А по отношение на имуществените права също не сме цъфнали и вързали – на 63-то място, но след приемането на "гражданската конфискация" нищо чудно да паднем по този показател.

България е изпреварена в класацията от Румъния и Гърция, които са съответно на 41 и 42 място, като за гърците е подчертано, че са голям "получател" на евросредства и това много помага. В същото време страната ни е пред Хърватия (52(, Сърбия (56) и Турция (57). Македония пък е на 68-мо място.

Светът

Две трети от работодателите имат готовност да наемат бежанци, сочи ново проучване

Най-малко една трета от българите нямат нищо против да имат колега бежанец, но повече от две трети не биха искали да имат за началник б...

Изненадващо на първо място в класацията е Великобритания - въпреки Brexit. Втора е Швеция, а трети е Хонконг. А САЩ дори не е в топ 10 - чак на 17-то място е. В топ 10 са Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария. Най-голямата икономика в еврозоната Германия е 14. На последното, 161-во място, е Централноафриканската република.

Причината САЩ да е толкова назад е спад в показателите "свобода на търговията" и "човешки права". И американската икономика вече е зад китайската в някои аспекти на съотношението БВП на човек/жизнен стандарт на човек, но все още данъците са сравнително ниски. Американският бизнес е изправен пред по-големи бариери в чужбина, отколкото чуждите компании в САЩ - това е една от "червените линии" в политиката на Доналд Тръмп, специално към Китай.

От големите световни сили Русия е чак на 55-то място, т.е. зад България. И причината е, че прекалено голяма част от богатството според Forbes е концентрирана в прекалено малко ръце. Русия е много зависима от движението на цените на основни суровини като петрола на световните пазари, подчертава списанието. Все още на руската икономика тежат и международните санкции, но с държавна подкрепа тя вече бележи ръст, макар и съвсем малък.

Колкото до Великобритания, предимството ѝ е добрият достъп до общия европейски пазар, но логично е и предупреждението какво ще стане след Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика