България ще компенсира Русия с 550 млн. евро заради "Белене"

3005
България ще компенсира Русия с 550 млн. евро заради "Белене"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Руската компания „Атомстройекспорт” ще получи от България милиони компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Това става ясно от решението на арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева. По думите на премиера Бойко Борисов общата сума ще бъде 550 млн. евро. В официалното съобщение на "Росатом" пък се посочват 620 млн. евро.

"Националната електрическа компания ще трябва да плати 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност", обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, призна той като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано, предаде bTV.

Първанов поиска прошка от жителите на Белене заради нереализирания проект за АЕЦ

Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ, поиска прошка от жителите на Белене заради нереализирания...

Премиерът допълни, че е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден на трета страна.

Борисов каза още, че е доволен от обективността на арбитража и се е опасявал от по-тежки санкции.

Предявеният от руснаците иск беше за 1,2 млрд. евро, българската страна има насрещен иск за 110 млн. евро.

"Приблизително 50% от искането на "Атомстройекспорт" към НЕК е уважено от арбитража. Късно снощи на електронната поща на НЕК пристигна решението на арбитража. Сега съгласно процедурата трябва това решение трябва да бъде връчено официално", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг.

"Искам само да направя уточнение, че арбитражът беше изключително сложен от правна и техническа гледна точка. Представлява стотици страници. Друго важно условие е, че този арбитраж е търговски. Арбитраж между две търговски дружества, които имат спор помежду си, затова се съдържа търговска информация и има съответно изискване за конфиденциалност", подчерта енергийният министър.

Оборудването за АЕЦ "Белене" е в надеждни ръце и в нормално състояние

Оборудването за спряната АЕЦ "Белене" се намира на територията на Ижорските заводи в Русия. Това заяви по време на Седмия международен ...

По думите ѝ е уважен само искът, свързан с оборудването. Всички останали искове, които касаят претенции по отношение на ескалация на цената, пропуснати ползи и неустойки, претенции, свързани с извършени работи извън предмета на договора са изцяло отхвърлени.

През септември 2012 г. компанията "Атомстройекспорт" - дъщерно дружество на "Росатом", което се занимава със строителството на ядрени централи по руски дизайн в чужбина, заведе арбитражно дело срещу българската НЕК за спирането на строителството на АЕЦ "Белене". Решението за спиране на изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов с мотив, че липсват пари.

Сагата АЕЦ "Белене" продължава повече от четвърт век. Тя започва още в края на комунистическата ера, но строителството на ядрената станция е спряно след началото на промените през 1989-1990 г. В началото на новото хилядолетие се взема решение за рестартиране на проекта. Търгът е спечелен от "Атомстройекспорт", която предлага изграждането на два блока ВВЕР-1000 при базова цена за двата малко под 4 милиарда евро.

Проектът започва да буксува през 2009 г. Българската страна поставя все нови и нови условия на руската компания - свързани както с техническата, така и с финансовата страна на проекта, включително намирането на нов чуждестранен инвеститор след оттеглянето на германската Ер Ве Е през есента на 2009 г. Развръзката настъпва през март 2012 г., когато България прекратява строителството, след което "Атомстройекспорт" завежда дело в Международния арбитраж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика