X
 
 

България ще продължи да разчита на въглищните централи

535 3
photo of България ще продължи да разчита на въглищните централи
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова
България ще продължи да разчита на работата на своите въглищни централи, защото това са базови мощности, които използват местен ресурс и в тях са инвестирани сериозни средства за сероочистващи инсталации. Това ни дава основание да запазим ролята на местните въглища и сме предвидили тази перспектива в Интегрирания национален план на страната за енергетика и климат до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Това каза заместник- министърът на енергетиката Жечо Станков по време на експертна дискусия, посветена на националния план за енергетика и климат, организирана от сп. „Ютилитис“.

По думите на заместник-министър Станков в документа, изпратен в Брюксел, са предприети необходимите мерки, осигуряващи развитието на нисковъглеродна енергетика, сигурност на доставките, повишаване на енергийната ефективност, либерализация на пазара и внедряване на нови технологии за борба с климатичните промени.

Няма да закриват мощности в "Марица изток" до 2030 година

Мощности в "Марица изток" няма да се закриват още 11 години. Това е записано в Интегрирания национален план за климата и енергетиката д...

Жечо Станков акцентира и върху енергийната сигурност и изграждането на липсващата инфраструктура, като необходима предпоставка за гарантиране на диверсификацията на енергийните доставки не само в региона на Югоизточна Европа, но и в целия Европейски съюз.

Интегрираният план на България за енергетика и климат е разработен от Министерството на енергетиката в изпълнение на изискванията на Регламент (ЕС) 2018/1999 на Европейския парламент и на Съвета, относно управлението на Енергийния съюз и на действията в областта на климата.

Документът обхваща петте измерения на Енергийния съюз – декарбонизация, енергийна ефективност, енергийна сигурност, вътрешен енергиен пазар и научни изследвания, иновации и конкурентоспособност.

Политиките и мерките, заложени в плана, гарантират постигането до 2030 г. на общоевропейските цели в областта на изменението на климата, а именно: 32% дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия, 32,5% подобрение на енергийната ефективност и минимум 15% междусистемна свързаност.

Петкова увери: Купихме необходимите квоти емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2

Държавата е закупила необходимите квоти емисии, за да може спокойно да работи ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Закупени са 6,5 млн. кв...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  До мурзилката 1: Така наречените малки блокове на Козлодуй 1-4 работеха под всякаква критика и не отговаряха на европейските изисквания за безопасност. Често се изпускаше навън радиация, макар и слаба, като това упорито се укриваше от населението. Освен това животът на реакторите беше накрая си и така или иначе им предстоеше затваряне, след няколко години. Мисия OSART на МААЕ при значително участ виж още ›› ие и на руски специалисти инспектира блокове 1 – 4 през юни 1991 г. и открива много оперативни проблеми, включително: липса на култура на безопасност заплаха за трудовата безопасност слаба радиационна защита липса на структурирано обучение на операторите непълни оперативни процедури. Независимо дали влизахме в ЕС или не международната общност щеше да ни принуди да ги затворим, за да защити себе си и нас от авария. Чернобил доказа, че опасността е реална
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Допълнение 1 Допълнение преди 2 месеца Профил на трол?
  България ще продължи да разчита на въглищните централи за производство на ел. енергия, тъй като под натиск от ЕС, като условие за приемане в ЕС, бяха спряни 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй които произвеждаха същата тази недостигаща ел. енергия.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  В момента в България НЯМА недостигаща ел. енергия. Точно обратно. Имаме ДВОЙНО ПОВЕЧЕ мощности и можем в момента да произведем двойно повече енергия, отколкото можем да употребим или да продадем. Затова част от тези мощности стоят изключени. Така че престанете с тези руски опорни точки. БСП иска да подари на Русия 10.20 милиарда евро за строеж на ядрена централа, която ИЗОБЩО НЕ НИ Е НУЖНА. Сраме виж още ›› н про-руски слугинаж, от който славните ни възрожденци се обръщат в гробовете си.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
10 безумия на телевизиите за Великден

 1. "Задръствания на изхода от София" Репортаж за задръствания на изхода от София. Попаднала сред задръстване на изхода от София, репортерката...