X
 
 

България ще продължи да разчита на въглищните централи

528 3
photo of България ще продължи да разчита на въглищните централи
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова
България ще продължи да разчита на работата на своите въглищни централи, защото това са базови мощности, които използват местен ресурс и в тях са инвестирани сериозни средства за сероочистващи инсталации. Това ни дава основание да запазим ролята на местните въглища и сме предвидили тази перспектива в Интегрирания национален план на страната за енергетика и климат до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Това каза заместник- министърът на енергетиката Жечо Станков по време на експертна дискусия, посветена на националния план за енергетика и климат, организирана от сп. „Ютилитис“.

По думите на заместник-министър Станков в документа, изпратен в Брюксел, са предприети необходимите мерки, осигуряващи развитието на нисковъглеродна енергетика, сигурност на доставките, повишаване на енергийната ефективност, либерализация на пазара и внедряване на нови технологии за борба с климатичните промени.

Няма да закриват мощности в "Марица изток" до 2030 година

Мощности в "Марица изток" няма да се закриват още 11 години. Това е записано в Интегрирания национален план за климата и енергетиката д...

Жечо Станков акцентира и върху енергийната сигурност и изграждането на липсващата инфраструктура, като необходима предпоставка за гарантиране на диверсификацията на енергийните доставки не само в региона на Югоизточна Европа, но и в целия Европейски съюз.

Интегрираният план на България за енергетика и климат е разработен от Министерството на енергетиката в изпълнение на изискванията на Регламент (ЕС) 2018/1999 на Европейския парламент и на Съвета, относно управлението на Енергийния съюз и на действията в областта на климата.

Документът обхваща петте измерения на Енергийния съюз – декарбонизация, енергийна ефективност, енергийна сигурност, вътрешен енергиен пазар и научни изследвания, иновации и конкурентоспособност.

Политиките и мерките, заложени в плана, гарантират постигането до 2030 г. на общоевропейските цели в областта на изменението на климата, а именно: 32% дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия, 32,5% подобрение на енергийната ефективност и минимум 15% междусистемна свързаност.

Петкова увери: Купихме необходимите квоти емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2

Държавата е закупила необходимите квоти емисии, за да може спокойно да работи ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Закупени са 6,5 млн. кв...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  До мурзилката 1: Така наречените малки блокове на Козлодуй 1-4 работеха под всякаква критика и не отговаряха на европейските изисквания за безопасност. Често се изпускаше навън радиация, макар и слаба, като това упорито се укриваше от населението. Освен това животът на реакторите беше накрая си и така или иначе им предстоеше затваряне, след няколко години. Мисия OSART на МААЕ при значително участ виж още ›› ие и на руски специалисти инспектира блокове 1 – 4 през юни 1991 г. и открива много оперативни проблеми, включително: липса на култура на безопасност заплаха за трудовата безопасност слаба радиационна защита липса на структурирано обучение на операторите непълни оперативни процедури. Независимо дали влизахме в ЕС или не международната общност щеше да ни принуди да ги затворим, за да защити себе си и нас от авария. Чернобил доказа, че опасността е реална
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Допълнение 1 Допълнение преди 1 седмица Профил на трол?
  България ще продължи да разчита на въглищните централи за производство на ел. енергия, тъй като под натиск от ЕС, като условие за приемане в ЕС, бяха спряни 1-4 блокове на АЕЦ Козлодуй които произвеждаха същата тази недостигаща ел. енергия.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  В момента в България НЯМА недостигаща ел. енергия. Точно обратно. Имаме ДВОЙНО ПОВЕЧЕ мощности и можем в момента да произведем двойно повече енергия, отколкото можем да употребим или да продадем. Затова част от тези мощности стоят изключени. Така че престанете с тези руски опорни точки. БСП иска да подари на Русия 10.20 милиарда евро за строеж на ядрена централа, която ИЗОБЩО НЕ НИ Е НУЖНА. Сраме виж още ›› н про-руски слугинаж, от който славните ни възрожденци се обръщат в гробовете си.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално