Българинът е нискоефективен и затова трябва да работи повече, смятат от АИКБ

3878
Българинът е нискоефективен и затова трябва да работи повече, смятат от АИКБ
Снимка: АИКБ

Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов е на мнение, че ефективността на българските служители е прекалено ниска и това налага нуждата от повече извънреден труд за постигане на заложените цели пред бизнеса. Той коментира темата в ефира на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria.

„В България производителността на българския работник е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Затова трябва да се работи повече, за да се намери начин как да се произвежда повече. Доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“, заяви Иванов.

От АИКБ се опасяват от недостиг на ключови за икономиката специалности  

Ключовите си приоритети за 2019-та година обсъди на среща с над 30 от координаторите си Асоциацията на индустриалния капитал в България...

Индустриалният сектор е този, в които най-често се налага на работниците да се трудят извънредно, отбелязва изпълнителният директор на АИКБ. Административният и търговският сектор рядко имат подобни нужди.

„Нека влезем в една хипотеза. Аз съм работник, а вие - работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на година“, каза още Иванов.

Добрин Иванов е съгласен със синдикатите, че увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството, но крайното решение остава в ръцете на служителите.

Припомняме, че по-рано Actualno.com разговаря с Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" по темата с извънредния труд. По думите ѝ всъщност Кодексът на труда забранява извънредния труд, освен в някои изключения – ако дадено производство не може да бъде прекъснато, без да бъдат нанесени непоправими щети, или ако има договорка между синдикат и работодател и се представи пред Инспекцията по труда.

Експерт: Нямайте никакво съмнение, че токът ще поскъпне

"Нямайте никакво съмнение, че ще има по-висока цена на потреблението на ток за битовите потребители. Едно домакинство потребява ел. ене...

Във втория случай обаче процедурата е сложна, с няколко етапа на доказване, че това трябва да стане, уточни Григорова, която предупреди: Има две предложения на Социалното министерство, като първото е да се увеличава работата по график до 12 месеца годишно (в момента е 6, при европейско изискване 4), а второто е за увеличението на извънредния труд. И за двете промени Министерството иска да могат да се случат само при колективен трудов договор – но в много сектори няма синдикати и нищо не пречи работодателите да си "създадат" такива, да си договорят с тях каквото си искат, каза Григорова. Искаме ограничение и на сегашното положение – 150 часа, добави синдикалният експерт.

А защо по-рано работодателите поискаха промени, които ще им позволят да уволняват по-лесно, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com