Българска фирма обжалва, че гръцка е избрана да доставя тръбите за интерконектора

7672
Българска фирма обжалва, че гръцка е избрана да доставя тръбите за интерконектора
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцката компания Коринт Пайпуъркс Индъстри С.А (Corinth Pipeworks Industry S.A.) е определена от проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) да изпълни обществена поръчка за производство и доставка на тръби за изграждане на междусистемната връзка Гърция–България. Тя е спечелила ограничената процедура с оферта за 58 229 759 евро без ДДС въз основа на критерия „оптимално съотношение качество/цена“ .

Конкурентът ѝ "Топливо – 2" ЕООД – София, еднолична собственост на Васил Щраков, е подал жалба срещу решението за този избор в Комисията за защита на конкуренцията .

Борисов: Правим първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май (ВИДЕО)

България ще направи първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май. Това заяви премиерът Бойко Борисов след проведен енергиен фору...

Процедурата за възлагане на обществената поръчка е обявена в края на 2017 г. и се проведе като ограничена процедура в две фази – предварителен подбор и подаване на оферти. В първата фаза на процедурата заявления за участие постъпиха от 11 кандидати, като до втора фаза бяха допуснати трима - Erciyas Celik Boru Sanayi A.S., "Топливо - 2" ЕООД и  Corinth Pipeworks Industry S.A.

И тримата поканени кандидати подадоха оферти във втората фаза на процедурата. След извършване на детайлна техническа оценка, включително посещения на място във всяка една от фабриките на участниците, е установено, че техническото предложение на участника Corinth Pipeworks Industry S.A. съответства изцяло на техническата спецификация, включително демонстрира преимущества, които надграждат значително минималните изисквания на възложителя, се казва в съобщение на ICGB.

В хода на процедурата участникът Erciyas Celik Boru Sanayi A.S е уведомил възложителя, че не може да удължи срока на валидност на офертата, което е основание за изключване от по-нататъшно участие. Другият участник "Топливо - 2" ЕООД е подал техническо предложение, което не покрива в пълна степен изискванията на техническата спецификация, поради което е взето решение да не се допуска до техническа оценка.

Едно от основанията за отстраняване на "Топливо – 2" е, че е представил според документацията невярна информация за подизпълнителя Liberty Steel за разполагаемост с оборудване за изпитване на механични свойства. "Ако възложителят беше узнал, че участникът не разполага с изискуемото оборудване ни не ползва/не декларира подизпълнител/трето лице, за да изпълни т. 2.3 от критериите за подбор, този участник нямаше да бъде поканен за участие във втора фаза“, пише в решението от 10 май.

Междувременно, ICGB поиска предварително изпълнение на решението по обществената поръчка, защото я счита за случай от национален интерес. "Прилагането на тази правна възможност ще позволи на Проектната компания да започне строителство и да организира доставките на тръби, тъй като в случая е налице важен държавен интерес, изразяващ се в необходимостта газопроводът да бъде въведен в експлоатация заедно с първите доставки на газ за България през Южния газов коридор", пише в официалното съобщение на ICGB.

Две компании се състезават за струващата 145 млн. евро газова връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция ще струва 145 млн. евро (без ДДС) и трябва да бъде изградена за 18 месеца. Това стана ясно при публичното отва...

Процедурата по доставка на тръби е една от двете най-важни обществени поръчки, които обезпечават строителството за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България. Договорът ще се изпълнява за период от 12 месеца, като първите доставки трябва да се реализират до четири месеца от стартиране на договора.

Доставката е предназначена за цялото трасе на газопровода, както на територията на България, така и на Република Гърция. Стойността на договора над 58,2 млн. евро представлява общата твърда цена на доставката.

Четири дни по-късно - на 14 май бе обявен и изпълнителят за най-важната обществена поръчка за започване на строителството на проекта, чийто договор ще е на стойност 144 850 000 евро. За изпълнител на проекта – проектиране, доставка и строителство, е избрана гръцката компания J&P AVAX S.A.

Припомняме, че проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд. м3/година в посока Гърция-България. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Жалбата срещу строежа на газовата връзка със Сърбия т.е. срещу "Турски поток" е оттеглена

Компанията "Атоменергоремонт" АД оттегли жалбата, с която блокира поръчка на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток", чиято стойн...

Припомняме, че днес, 22 май, Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Церемонията за даване началото на строителните дейности по проекта ще се състои от 11.30 часа на 22 май 2019 г. до с. Кирково, на пътя преди ГКПП Маказа. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика