X
 
 

Българска фирма обжалва, че гръцка е избрана да доставя тръбите за интерконектора

2500
photo of Българска фирма обжалва, че гръцка е избрана да доставя тръбите за интерконектора
Снимка: Getty Images/Guliver
Гръцката компания Коринт Пайпуъркс Индъстри С.А (Corinth Pipeworks Industry S.A.) е определена от проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) да изпълни обществена поръчка за производство и доставка на тръби за изграждане на междусистемната връзка Гърция–България. Тя е спечелила ограничената процедура с оферта за 58 229 759 евро без ДДС въз основа на критерия „оптимално съотношение качество/цена“ .

Конкурентът ѝ "Топливо – 2" ЕООД – София, еднолична собственост на Васил Щраков, е подал жалба срещу решението за този избор в Комисията за защита на конкуренцията .

Борисов: Правим първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май (ВИДЕО)

България ще направи първа копка на интерконектора с Гърция около 20 май. Това заяви премиерът Бойко Борисов след проведен енергиен фору...

Процедурата за възлагане на обществената поръчка е обявена в края на 2017 г. и се проведе като ограничена процедура в две фази – предварителен подбор и подаване на оферти. В първата фаза на процедурата заявления за участие постъпиха от 11 кандидати, като до втора фаза бяха допуснати трима - Erciyas Celik Boru Sanayi A.S., "Топливо - 2" ЕООД и  Corinth Pipeworks Industry S.A.

И тримата поканени кандидати подадоха оферти във втората фаза на процедурата. След извършване на детайлна техническа оценка, включително посещения на място във всяка една от фабриките на участниците, е установено, че техническото предложение на участника Corinth Pipeworks Industry S.A. съответства изцяло на техническата спецификация, включително демонстрира преимущества, които надграждат значително минималните изисквания на възложителя, се казва в съобщение на ICGB.

В хода на процедурата участникът Erciyas Celik Boru Sanayi A.S е уведомил възложителя, че не може да удължи срока на валидност на офертата, което е основание за изключване от по-нататъшно участие. Другият участник "Топливо - 2" ЕООД е подал техническо предложение, което не покрива в пълна степен изискванията на техническата спецификация, поради което е взето решение да не се допуска до техническа оценка.

Едно от основанията за отстраняване на "Топливо – 2" е, че е представил според документацията невярна информация за подизпълнителя Liberty Steel за разполагаемост с оборудване за изпитване на механични свойства. "Ако възложителят беше узнал, че участникът не разполага с изискуемото оборудване ни не ползва/не декларира подизпълнител/трето лице, за да изпълни т. 2.3 от критериите за подбор, този участник нямаше да бъде поканен за участие във втора фаза“, пише в решението от 10 май.

Междувременно, ICGB поиска предварително изпълнение на решението по обществената поръчка, защото я счита за случай от национален интерес. "Прилагането на тази правна възможност ще позволи на Проектната компания да започне строителство и да организира доставките на тръби, тъй като в случая е налице важен държавен интерес, изразяващ се в необходимостта газопроводът да бъде въведен в експлоатация заедно с първите доставки на газ за България през Южния газов коридор", пише в официалното съобщение на ICGB.

Две компании се състезават за струващата 145 млн. евро газова връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция ще струва 145 млн. евро (без ДДС) и трябва да бъде изградена за 18 месеца. Това стана ясно при публичното отва...

Процедурата по доставка на тръби е една от двете най-важни обществени поръчки, които обезпечават строителството за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България. Договорът ще се изпълнява за период от 12 месеца, като първите доставки трябва да се реализират до четири месеца от стартиране на договора.

Доставката е предназначена за цялото трасе на газопровода, както на територията на България, така и на Република Гърция. Стойността на договора над 58,2 млн. евро представлява общата твърда цена на доставката.

Четири дни по-късно - на 14 май бе обявен и изпълнителят за най-важната обществена поръчка за започване на строителството на проекта, чийто договор ще е на стойност 144 850 000 евро. За изпълнител на проекта – проектиране, доставка и строителство, е избрана гръцката компания J&P AVAX S.A.

Припомняме, че проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд. м3/година в посока Гърция-България. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Жалбата срещу строежа на газовата връзка със Сърбия т.е. срещу "Турски поток" е оттеглена

Компанията "Атоменергоремонт" АД оттегли жалбата, с която блокира поръчка на "Булгартрансгаз" ЕАД за т.нар. "Турски поток", чиято стойн...

Припомняме, че днес, 22 май, Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас трябва да дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция. Церемонията за даване началото на строителните дейности по проекта ще се състои от 11.30 часа на 22 май 2019 г. до с. Кирково, на пътя преди ГКПП Маказа. Двамата ще проведат и среща на четири очи, в която ще обсъдят сътрудничеството между България и Гърция, както и енергийната, инфраструктурната и транспортната свързаност в региона на Балканите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • не можаха борисовите КГБейци  да облажат руските си началници 1 не можаха борисовите КГБейци да облажат руските си началници преди 3 седмици Профил на трол?
    да не забравяме, че и цяла Голяма 'Наша' делегация се изтърси в Северна Македония с руска задача за спогодби за доставки на газ,ток,петрол, но с резултат 0 - Северна Македония подписа с Гърция и руския паток става мечта недостижимая,нищо че вече се харчат милиони от нашите пари. Последва и светкавично сваляне на туристическите визи за 4 месеца за САЩ за Гърците. Честито - а ние ще им пълним курорт виж още ›› ите, защото нашето черноморие е вече харизано на руснаците от борисов
  • да не ревете - идат избори - мислете 1.1 да не ревете - идат избори - мислете преди 3 седмици Профил на трол?
    Ципрас свали данъците и върна 13 пенсия - нещо което от времето на лошия Костов не се случва на българите:informiran.net/%D1%86%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/?fbclid=IwAR0cpa9OrGT2juYJ49hwfioG4JQJBdvLo-f5hNUaxuhzRcEqG3vRg7dJ_CE
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 16 юни

Овен Тази неделя ще премине под знака на съгласието и взаимното разбирателство. Много хубаво не е на хубаво, така че внимавайте да не се договорите...