X
 
 

Цените у нас отново са най-ниските в ЕС

2558 2
Цените у нас отново са най-ниските в ЕС
Снимка: Т МАРКЕТ
Цените на потребителските стоки и услуги в България и през 2018 г. са били най-ниските в Европейския съюз. Това показва анализ на Евростат. Данните в него показват, че България е с най-ниски цени в 6 от 10 компонента, които са били обстойно изследвани.

В Дания цените са били най-високи (138% от средното за ЕС), следвана от Ирландия и Люксембург с по 127%, Финландия (123%) и Швеция (119%).

На другия полюс са България с 51% от средните за ЕС, Румъния (53%) и Полша (57%). В съседните Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия средните цени за ЕС са съответно 84%, 43%, 48% и 54 на сто.

Животът в България става по-евтин, сочи престижна класация

Животът в България е поевтинял леко от началото на тази година, сочи специализираната тематична класация на дигиталната платформа NUMBE...

Цените на храната и безалкохолните напитки в България са се увеличили до 74.8% от средното в ЕС. Това отрежда място 26 от 28 държави, като само в Полша (68%) и Румъния (65%) е по-евтино. Дания със 130% цени над средните заема първо място.

За поредна година алкохолът и цигарите са най-евтини в България (58% от средното за ЕС), а на предпоследните места са Румъния и Унгария с над 10% разлика.

Тази ценова група е най-скъпа в Ирландия (178%) и Великобритания (157%), следвани от две скандинавски страни - Финландия (145%) и Швеция (127%).

Колко пъти по-евтини са транспортът, заведенията и хотелите у нас, четете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Георги Илиев Митев 2 Георги Илиев Митев преди 4 месеца Профил на трол?
    СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА. СКЪПИТЕ ДОМАТИ КАТО ГУМА. ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО. Автор: Георги Илиев Митев Град София (2019).
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Пишете за покупателната способност на българина, делът му от БВП, а не за предизборната стъкмистика на Тиквата, Б(К)СП и останалата измет..
Последно в Актуално