Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се

15007
Чакаме банкова ваканция за кредитите и евентуално минимална заплата за самоосигуряващите се
Снимка: iStock/Guliver

Търговските банки се държат изключително адекватно. През тази седмица ще се създаде допълнителна рамка, основата на която е да се въведе мораториум на плащане по банкови кредити. Необходим е общоевропейски подход. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред Нова телевизия, като добави, че пакетът от мерки ще бъде обявен през настоящата седмица.

Според в. "24 часа", ще има от 3 до 6 месеца кредитна ваканция и различни опции за облекчаване на връщането на взети заеми. Срокът за кредитната ваканция може и да е по-дълъг, зависи от продължителността на извънредното положение. А на въпроса за какви кредити ще става въпрос – вероятно за ипотечни заеми, може би и потребителски. Тепърва ще се уточнява, вероятно според банката, какво да се плаща – например само лихви, без главница, както и какво е положението на конкретния клиент и според семейството му.

Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемат...

Работим активно по три групи мерки. Първото и най-важното е – функционирането на паричните процеси, а след това е капиталовата подкрепа за банките, стана ясно от думите на Радев. И попитан дали ще има „рисково движение по лихвите”, отговорът беше, че не очаква каквито и да е рискови движения в краткосрочен план.

По-важни са действията, настоя управителят на БНБ. Той увери, че банковият ни сектор е в много добра кондиция и е готов „с хоризонт от 36 месеца” за настоящата криза.

Никой не може да каже колко дълго ще продължи кризата. Разработваме различни сценарии, добави Радев. И изрази надежда до 3 месеца картината да се изясни.

Радев изрази недоволство и, че не сме по-близо до еврозоната, защото там ЕЦБ е от голяма помощ. Той предупреди втори път да не се бавим с всички необходими стъпки за влизане в еврозоната.

Най-големите проблеми с безработицата

Горанов за държавната помощ за бизнеса: Този, който не иска да участва, да съкращава работници

Идеята на схемата 60 на 40 е да служи на тези, които имат перспектива, но заради кризата с коронавируса са ограничени, а не да бъдат сп...

180 000 – 200 000 души са самонаетите – за тях няма осигуровка на безработица. Има много големи групи при самонаетите, които имат малки доходи – плащали са си вноските към НОИ, сега трябва и да си платят данъка. Обсъждаме евентуално всеки да получи една минимална работна заплата – смятам, че тази седмица трябва да се намери мярка за тях. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Като друга по-голяма група, която ще изпита затруднения заради коронавируса, Димитров посочи регистрираните в бюрата по труда, чийто срок за обезщетение е изтекъл.

Синдикалистът добави, че може да има злоупотреби с работили в чужбина – такива, които минават задължителна профилактична 14-дневна карантина при връщане в България. По думите му пред Нова телевизия, едва ли на социалните власти в Западна Европа, като например тези в Италия и Испания, сега им е до това бързо да потвърждават или отричат достоверността на дадени бележки.

Според Димитров, мярката 60 на 40 е безпрецедентна и ще помогне. Тя ще обхване 500 000 души, отделно ще са съкратените по трудов договор, за които държавата ще се грижи. Две трети от фирмите вече имат проблеми с продажбите, каза още Димитров. И прогнозира, че ще има много загуби и съкратени.

Още: "Коронавирусът упражнява все по-силен натиск по света"

АИКБ разкри защо не приема 60%-ната подкрепа за бизнеса

Асоциация на индустриалния капитал в България не подкрепя мярката за компенсация от държавата с 60% за спрените предприятия. Това става...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика