"Демократична България": ЕК каза, че "Белене" не може да стане без "да" от Брюксел

3547
"Демократична България": ЕК каза, че "Белене" не може да стане без "да" от Брюксел
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е казала, че "възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом", което означава, че тя ще изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС. Това твърди в своя официална позиция "Демократична България", позовавайки се на евродепутата от квотата на Реформаторския блок Светослав Малинов.

В средата на юни Малинов изпрати въпроси до Брюксел относно проекта "Белене". Сега вече има отговори - именно по смисъла на Договора за Евратом, казват от "Демократична България". Европейското законодателство е изменено след аварията във Фукушима, за да се осигури по-високо ниво на ядрена безопасност и по-специално що се отнася до оценката на природните опасности, включително земетресения, посочили от Брюксел какви са основанията сегашното "Белене" да се счита за нов проект.

Русия потвърди интереса си към АЕЦ "Белене"

Русия продължава да има интерес към проекта АЕЦ "Белене", стана ясно по време на посещението на енергийния министър Теменужка Петкова в...

"Това означава на практика, че новите инвеститори, които правителството търси в момента, ще трябва да се съгласят да влязат в проект, който няма понастоящем одобрението от Европейската комисия и тепърва ще трябва да се оценява по строгите европейски критерии след Фукушима. Няма инвеститор, който да се съгласи на тази авантюра. АЕЦ "Белене" никога няма да бъде построена, но възможността да бъдат откраднати нови пари от българите все още остава. АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?", заяви Светослав Малинов.

Новината идва точно в деня, в който енергийният министър Теменужка Петкова трябва да се яви в парламента и "да представи информация във връзка с Процедура по избор на стратегически инвеститор/и за изграждането на АЕЦ "Белене" и възможности за структуриране на проекта. В началото на ноември, 7 дни след крайния срок, Петкова обяви, че процедурата е завършена като рамка и има 9 етапа, а стратегически инвеститор ще бъде избран 1 година след старта на първия етап. Покани за участие щели да бъдат изпратени, след като решението официално излезе в държавния вестник на ЕС. Покана ще бъде изпратена и до конструктора на атомната централа "Росатом", уточни енергийният министър.

Припомняме, че съгласно експертен доклад на БАН ако "Белене" е по-скъпа от 10,5 млрд. евро, то тя при всички случаи ще е икономически неизгодна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика