Демократична България: С Руски поток Борисов сбъдва Големия шлем на Първанов

2930
Демократична България: С Руски поток Борисов сбъдва Големия шлем на Първанов
Снимка: iStock/Guliver

"Докато тече водевилът с изборния кодекс, ГЕРБ и БСП съгласувано работят за спешното изграждане на българската част от така наречения „Турски поток“. Междувременно президентът Румен Радев публично потвърждава това съглашaтелство. На този фон, в България пристига министър-председателят на Русия – Медведев, за да финализира с Борисов предателството на българските национални интереси".

Това се казва в позиция на Демократична България, насочена срещу изграждането на газопровода "Турски поток", наречен от тях "Руски поток".

Руският посланик: Бъдещето на „Турски поток“ зависи от българското правителство

Възможността за преминаване на газопровода „Турски поток“ през територията на България зависи изцяло от българското правите...

Според тях всички политически сили в парламента заедно са изменили енергийната стратегия на България, за да бъде реализиран руският енергиен проект, като планът е строителството да завърши в края на годината.

Тъй като цената на газа формира около 70% от цената на парното, от опозиционната коалиция предупреждават, че високите цени на газа означават скъпо отопление за гражданите.

Според автора Мартин Димитров ползите за Русия са очевидни, а за България остават рисковете и разходите, които са в следните посоки:

1) България трябва да поеме изцяло разхода от 3.3 млрд. лева с ДДС, като вероятно сумата ще бъда взета под формата на кредит от държавна фирма. Годишните плащания на лихва и главница, заедно с разходите за поддръжка са значителни и има риск проектът да бъде на загуба.

2) Изглежда немислимо трасето да бъде изградено до края на годината, включително заради очаквано обжалване на отделни етапи от процедурата. Важно е да се отбележи, че докато тече процедурата за избор на изпълнители, в руската преса се появиха имена на конкретни фирми, които щели да вземат участие.

Нови европравила за газопроводите - в полза на Германия, но дали и на България?

Европейският съюз затегна правилата за нови газопроводи, влизащи на негова територия, но Германия намери начин да се измъкне от по-сери...

3) Българското правителство изглежда на път да се откаже от около 1 млрд. долара неустойки по договора за транзит, които са дължими от Русия през следващите 10 години. По въпроса ГЕРБ и БСП действат в пълен синхрон. Ако добавим тези 1 млрд. долара към разходите (защото са пропуснати ползи), изглежда немислимо Руски поток да има положителна нетна настояща стойност.

4) Руски поток блокира достъпа към Европа на неруски газ по Южния газов коридор.

5) Този проект няма как да се впише в идеята за газов хъб, защото единствено запазва зависимостта от един източник. Няма и одобрение от ЕК, а само спекулации по темата.

6) България е единствената страна в ЕС, която продължава да е близо 100% зависима от един източник на газ.

"В крайна сметка Русия търси път да реализира геостратегическата си цел, заобикаляйки Украйна, да доставя енергия на политическите си приятели в Сърбия и Унгария. Проблемът е, че България, с парите на собствените си граждани и с цената на икономически риск, се включва да обслужи чужд интерес", твърдят от политическото обединение.

Руска медия: "Газпром" избра руснаци да правят българската отсечка от "Турски поток"

Главен изпълнител за разширяването на българската газотранспортна система от Турция към Сърбия на стойност от 1,4 млрд. евро ще бъде Тр...

От Демократична България смятат, че „Руски поток не трябва да се строи, защото единствено засилва зависимостта от един източник, а освен това ще доведе и до финансови загуби“.

Вместо това те предлагат в най-кратки срокове да бъде изграден интерконектора с Гърция (който целенасочено се бави вече 10 години), който ще създаде възможности за внос на конкуренти цени и подобряване на сигурността на доставките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика