Депутати питат Горанов коя точно фирма проверява фалита на КТБ

3397
Депутати питат Горанов коя точно фирма проверява фалита на КТБ
Снимка: БГНЕС

"С кое дружество е сключен договорът за разследване източването на КТБ АД и спазени ли са изискванията на Закона за банковата несъстоятелност за притежаван международен опит в разследване на банкови фалити, в кои държави и на колко години възлиза той?"

Този въпрос към финансовия министър Владислав Горанов внасят днес депутатите от "Групата за натиск за търсене на истината за КТБ" - Мартин Димитров, Петър Славов, Валери Симеонов и Методи Андреев.

Горанов чака втори отговор от AlixPartners

Финансовият министър Владислав Горанов чака втори отговор за разсекретяване на информация от американската компания AlixPartners ("Али...

Това съобщиха четиримата депутати на брифинг в Народното събрание днес.

В свое прессъобщение на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките от 7 март се посочва, във връзка с медийни публикации относно дружестеството изпълнител на международното разследване, че "...AlixPartners Services UK LLP е едно от тези дъщерни дружества и е изцяло собственост на "AlixParners", водеща световна компания в консултантския бизнес". От това прессъобщение може да се съди, че договорът за разследване източването на КТБ е сключен с цитираната компания.

Същевременно в официален отговор до народните представители от 1 март синдиците споменават договор между КТБ АД и Alix Parners UK LLP. Затова народните представители настояват да стане ясно с точно с коя компания е сключен договорът за международното разследване.

"След като многократно и напълно недопустимо ни бе отказана информация са предмета и заданието на самия договор, включително има или няма клауза за конфиденциалност и санкции, обвързани с нея, този път питаме Фонда за гарантиране на влоговете нещо простичко - с кого сключихте договора. Това е важно, защото Законът за банковата несъстоятелност изрично изисква подобен договор да може да се сключи само с компания, притежаваща международен опит, а не с нейна дъщерна компания или дъщерна на дъщерната", заяви Петър Славов.

Тече проверка за грешката, допусната от синдиците на КТБ при публикуване на списъците с партиите

Възложено е синдиците на КТБ да направят проверка и дадат писмени обяснения във връзка със случая на допуснати грешки при обявяването н...

"Продължаваме да настояваме да видим заданието на договора, за да може да последва реално разследване и съдействие за връщане на средствата от разследващата компания, което е и смисълът от нейното привличане. Освен докладът, с който ние вече се запознахме, компанията трябва да има и още едно задължение - да намери начин да възстанови поне част от активите, които синдиците смятат за невъзвръщаеми. Ако такова липсва, ще бъде необходим нов договор или допълнително задание. Изключително важно е в него да няма допълнителни твърди възнаграждения, а да бъде определена т.нар. success fee - възнаграждението за компанията представлява процент от сумата, която успее да върне на банката", коментира от своя страна Мартин Димитров

Народните представители заподозряха още, че проблемът е значително по-сериозен, отколкото изглежда. Причина за това е справка с Търговския регистър на Великобритания, която показва, че на 22 януари тази година американската компания Аликс Партънърс се е отказала от дяловете си в своето британско дъщерно дружество, с което се предполага, че България е сключила договор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика