Дянков предупреди: Харчим много, с този дефицит вдигането на данъците е неизбежно

6095
Дянков предупреди: Харчим много, с този дефицит вдигането на данъците е неизбежно
Снимка: БГНЕС

Влизаме в дългова спирала, но 5-те млрд. лева буфер, които са предвидени в следващия бюджет, ще позволят на кабинета да си осигури по-спокоен живот. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

Според Дянков буферът е факт заради големите проблеми в енергетиката. Там НЕК е голямата дупка, като според различни оценки дефицитът е 3-4 млрд. лева. Някак темата за нуждата от пари в енергетиката се избутва – сигурен съм, че министър Теменужка Петкова я повдига пред Министерския съвет, но трябваше да се каже колко пари трябват преди въобще да се внася бюджета, уточни той.

Куп пари по новия проектобюджет - с неясни адресати

400 млн. лева предвижда държавата, за да се разплаща с непризнати от ЕС и наддоговорени с цел презастраховка европейски проекти, които ...

Бих бил по-спокоен, ако дефицитът за догодина се предлага да е 1-1,5%, посочи Дянков. На първо четене заложеният дефицит е 3,3% на касова основа, но според Дянков няма как да издържим при такъв дефицит без да се вдигат данъците. Той е категоричен, че в Европа има подобряване на икономиката. Затягане на коланите сега няма, харчим повече от други държави през миналата и тази година, посочи бившият финансов министър.

На въпрос ще си върне ли държавата парите от КТБ, Дянков отговори: „Трудно”. Световната практика е 10-15%, но мина много време. Оттук насетне едва ли ще има кой знае какви разкрития, подчерта Дянков. Той се съгласи, че ситуацията е същата като при банковите фалити през 1996-97 година – виновни няма. Не може същите хора да продължат напред като капиталисти – това се случи в Чехия, в Словакия, в Полша, в Естония. У нас не се случи, защото бившите комунисти спечелиха първите избори, влязоха във финансовия, енергийния и медийния сектор и ги управляват. Това са същите хора, срещу които тръгна протестът през 1989 година, обясни Дянков. В Чехия и Полша минаха закони за лустрация, у нас не се случи, добави той. И завърши, че „трудно” ще има подобрение след като тези хора вече са се трансформирали в капиталисти. Дянков отказа да коментира сделката за „Виваком”, защото не я е следил. Телекомът отиде в ръцете на Спас Русев за около 330 млн. евро.

Симеон Дянков посочи и други проблеми в Бюджет 2016. Един от тях е концесията на Летище София. Тази стъпка е по принцип добра, но дали ще може да се вземат толкова пари от тази концесия, не е ясно. Припомняме, че транспортният министър Ивайло Московски дори предложи с концесията да се платят дългове на БДЖ. Дянков определи и като закъсняло решението да се вдигне цената на винетките. По този въпрос обаче той насочи вниманието към жп инфраструктурата, където се инвестира твърде малко.

За финал Дянков посочи, че по негово време неуспехите са в здравеопазването и липсата на административна реформа в МВР.

Философията на бюджета не е променяна от 15 години, смятат синдикатите

Липсва философия на бюджета за догодина, смятат синдикатите в България. „Според мен проблемът е някъде в министерството на финан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика