ДКЕВР спря процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ Електро България

46166
ДКЕВР спря процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ Електро България
Снимка: БГНЕС

На закрито заседание вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решение да спре процедурата по отнемане на лиценза на „ЧЕЗ Електро България”.

Процедурата беше стартирана на 19 февруари тази година и касаеше дейността на дружеството по снабдяване с електрическа енергия, като тогава бяха посочени 17 акта за нарушения от страна на компанията. В хода на процедурата са проверени всички договори за услуги между „ЧЕЗ Електро България” и „ЧЕЗ България”, както и информация за предоставяне на услуги на трети лица.

КЗК не пожела да стане съд и не посочи монополистите в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да се превърне в своеобразен съд и да посочи кои са монополите в България. Това се по...

Според заключението на ДКЕВР нарушенията на Закона за енергетиката, заради които започна самата процедура, не са достатъчно основание за отнемане на лиценз. Комисията се позовава както на Закона за енергетика, така и на Наредба номер 3 към закона. Ето и част от мотивите:

Съгласно чл. 80 от Наредба No3 комисията преценява дали дадено нарушение на лицензията или закона съставлява основание за отнемане на лицензията в зависимост от неговата значимост за непрекъснатото и сигурно снабдяване на клиентите,  нарушаване целите и принципите на Закона за енергетиката (ЗЕ) и/или системно нарушение от лицензианта на задълженията по лицензията или закона.

Критериите „значимост”, „системност” и „нарушаване на принципите и целите на ЗЕ” не са изведени на законово ниво.  Липсва количествен или качествен критерий,  установен в законодателството, за определянето на дадено нарушение като „значимо”. Комисията по смисъла на чл. 80, ал 2 от Наредба 3 следва да прецени значимостта на нарушението единствено от гледна точка на степента на влияние на същото върху непрекъснатото и сигурно снабдяване на клиентите, целите и принципите на ЗЕ”.

Искрата на бунта гори силно във Варна

Пореден ден над хиляда варненци са на улицата, за да изразят недоволството си от високите сметки на тока и да покажат, че няма да се ...

Когато започна процедурата по отнемане на лиценза, прокуратурата заяви, че той може да бъде взет заради нарушения при отчитането на тока.

Именно високите сметки за ток се оказаха високоволтовия катализатор за възпламеняване на февруарските протести, които в крайна сметка доведоха до падането на правителството на ГЕРБ. Тогава електроразпределителните дружества бяха сочени като монополисти, в момент когато се търсеше сметка на монополите в България за ситуацията в страната.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) в двуседмичен срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика