До март бюджетът все още е с излишък, според Борисов, кризата предстои

1964
До март бюджетът все още е с излишък, според Борисов, кризата предстои
Снимка: МС

Към края на март държавният бюджет е с излишък от 1,4 млрд. лева, но отражението от кризата тепърва ще се отрази върху хазната. Това е записано в решението на Министерския съвет, с което се одобрява информацията за касовото изпълнение на държавния бюджет за първото тримесечие на годината. По правилник финансовият министър Владислав Горанов докладва пред колегите си състоянието на фиска на всеки три месеца.

В края на март във фискалния резерв има над 10 милиарда лева. В съобщението от Кабинета се подчертава, че негативните ефекти от пандемията тепърва ще се отразят върху състоянието на фиска. Причина за това може да бъде, например, удължаването на сроковете в Закона за корпоративното подоходно облагане, заради намаления стопански оборот. След актуализацията на бюджета през април бяха направени допълнителни плащания по сектори, част от мерките на правителството за справяне с последиците от пандемията. Отражението им върху държавния бюджет ще видим най-вероятно в следващия отчет на финансовия минситър.

Плащат 330 млн. лв. извънредно на полицаи и военни от бюджета, има неясни разходи

Извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса ще струва на бюджета 329,5 млн. лв.. Това е едно от големите пера в извънредн...

По темата във Facebok премиерът Бойко Борисов написа:

"Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса. През 2019 г. се придвижихме с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор „Държавно управление“ в ЕС за 2019 г. – 20,4 % от БВП. Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%. През първите два месеца на тази година отчетохме ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той достигна 9,7 % спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснаха, както и износът ни на стоки с 4,9 %. Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2 % от прогнозния БВП. Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията ни са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година. Затова българското правителство предприе действия за запазване на работните места като "60 на 40", както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса. Не предвиждаме ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, с което ще подкрепим инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор. Предприехме и действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 ще бъдат осигурени 870 млн. лв. В прогнозите си ЕК посочва, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, са предпоставка за бързо икономическо възстановяване. Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com