Държавата се захваща с "юбер" такситата

34730
Държавата се захваща с "юбер" такситата
Снимка: Getty Images/Guliver

Масови проверки за нерегламентиран превоз на пътници започват в София. Те ще се извършват от транспортното министерство и НАП, предаде БНТ.

На прицел ще бъдат взети и ставащите все по-популярни “юбер” таксита. Те са подложени ожесточена критика, че извършват таксиметров превоз на пътници извън закона. Комисията за защита на конкуренцията и прокуратурата също извършват проверки на “юбер” такситата по сигнали от Столичната община и браншови организации на таксиметровите превозвачи.

Actualno.com представя "Такси": Четвърта серия - метрото и неговото влияние

След като в предишната серия обърнахме внимание на контрола и конкуренцията, сега ще поговорим за един от "най-големите бичове" за жълт...

Няколко месеца след като стъпиха на пазара в България, “юбер” такситата вече срещат сериозна съпротива. Според таксиметровите превозвачи, “юбер” са изцяло извън закона - нямат лиценз за превоз на пътници, фискални устройства, удостоверения за водачи и не са обозначени. От Асоциацията на таксиметровите синдикати смятат, че няма добър контрол за спазването на закона.

Според клиентите на “юбер” обаче, пропуските са всъщност предимства. Например плаващата цена, която се определя според трафика и според това колко клиенти има към даден момент.

В случая ще трябват и специални проверки – съвместно между ДАИ и МВР. Присъствето на органите на реда е задължително, тъй като ДАИ не може да проверява частни автомобили, каквито всъщност са “юбер” такситата. Глобите за нерегламентиран превоз на пътници са от 1500 до 6000 лв. и конфискуване на автомобила до 12 месеца. От началото на годината са хванати 16 незаконни превозвачи.

Поради всички неясноти около дейността на “Юбер” обаче Столичната община е попитала Комисията за защита на конкуренцията дали бизнес моделът на компанията не е нелоялна конкуренция.

Готвят зловещи санкции за Uber шофьорите у нас

Солидни глоби и цял куп други санкции грозят шофьорите на стъпилата наскоро на българския пазар компания за превоз Uber, предупредиха о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com