Държавни бензиностанции мамят с горивото

5281
Държавни бензиностанции мамят с горивото
Снимка: iStock/Guliver

Повече от 90 нарушения във ведомствени бензиностанции са установили проверки на ГДБОП, съвместно с митниците, данъчните и Икономическа полиция.

От МВР съобщиха, че от началото на активния летен сезон са инспектирани 57 ведомствени обекта. Засиленият контрол над дейността на ведомствени бензиностанции е повишаване на приходите от ДДС и установяване на нелегална продажба на горива.

Контрабандно гориво за 1 млрд. лева минава през "ведомствените бензиностанции"

В нито един български закон не съществува определението „ведомствена бензиностанция”. В 90% от случаите зад това название с...

До момента съвместните екипи са извършили инспекции в обекти, разположени на територията на столицата и в още 15 области в страната.

Установени са повече от 90 нарушения, включително генериране на приходи от продажба на гориво, което собствениците декларират, че използват само за своята дейност.

Най-честите пропуски са свързани с липса на свързаност на измервателните уреди с електронната система на приходната администрация, използване на подвижни цистерни (б.р. изискване, въведено през 2015 г.), регистрирани като стационарни, допълнителни съдове, съхраняващи гориво без документи за произход, както и нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Съставени са общо 52 акта за установени административни нарушения, 2 констативни акта и са отдадени 29 писмени разпореждания. От НАП са запечатани 13 обекта, а други 15 предстои да бъдат запечатани.

Делчев: Има двоен стандарт спрямо бензиностанциите

Има двоен стандарт към бензиностанциите. Въпреки че законодателството се приближава към това да повишава изискванията и по отношение ...

При един от случаите от вторник митническите власти са предприели изземане на 8000 литра гориво с недоказан произход и предстои уведомяване на прокуратурата.

Междуведомственият координационен център на ГДБОП селектира информация за обектите, които работят на територията на страната, като засиленият контрол в сектора ще продължи и през септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com