X
 
 

ЕК няма да допусне монопол на "Газпром" в "Турски поток"

5270 11
ЕК няма да допусне монопол на "Газпром" в "Турски поток"
Снимка: БГНЕС
Европейската комисия ще приложи към трасето на "Турски (наричан в България - Балкански) поток" през България клаузите на газовата директива и няма да допусне монополна експлоатация на газопровода. Това заяви представителят на ЕК по енергетиката и промените в климата Тим Макфий, цитиран от украинската национална агенция "Укринформ".

Агенцията уточнява, че изявлението е направено в отговор на въпроси на български журналист за това дали българската част на "Турски поток" е в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС, като се има предвид, че над 90% от мощностите на газопровода са договорени от "Газпром".

Слави Трифонов: Бойко Борисов лъже за Турски поток

В петък Бойко Борисов отново каза, че строим по 5 километра на ден от “Балкански поток”. Първо, да отбележим какво е това &...

"Отговорът е много кратък. Европейската комисия внимателно следи ситуацията и ние ще прилагаме съответните правила на ЕС в сферата на енергетиката към всички тръбопроводи на територията на ЕС без никаква дискриминация", коментира Макфий на брифинг.

"Турски поток" официално беше открит от президентите на Турция - Реджеп Таип Ердоган, и на Русия - Владимир Путин. На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич.

Припомняме, газопроводът включва две тръби, едната от които е с годишен капацитет 15.75 млрд. куб. метра и е предназначена за турския пазар, а другата ще транзитира газ към Югоизточна Европа. Предвижда се мощността на тръбата през България да е 12 млрд. куб. метра.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Николай Колев 5 Николай Колев преди 1 седмица Профил на трол?
  И как ЕК ще попречи на Газпром в отношенията му с Турция?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Нас най- интересува кой мислят дърварите...прочели Винету...хих
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Хaхaхa Тиквaтa oт кaктo e нa влacт пocтрoи вcякaкви пoтoци и хъбoвe.Нo ca рeaлни caмo в бoлния му мoзък.Дoри и Турcки пoтoк cтaнa пo бързo oт нeгoвитe фaнтaзии.
  : 2 !
 • БОЙКО БОРИСОВ - РУСКА МАРИОНЕТКА 3 БОЙКО БОРИСОВ - РУСКА МАРИОНЕТКА преди 1 седмица Профил на трол?
  Украйна обяви ден на траур 176 души, докато мутрата се лигавеше като куче край джуджето, и въртеше радостно упашка, че му е помогнал да заобиколи вощваша за НЕЗАВИСИМОСТТА си Украйна
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Е, нали изпрати съболезнователна телеграма, какво да направи повече? Президента и той изпрати.
  : 3 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Да се надяваме ЕС да ни освободи от руското монополно енергийно иго!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Дано да освободи и Германия от това иго.
  : 7 !
 • ДО 2.1 2.2 ДО 2.1 преди 1 седмица Профил на трол?
  Недей сравнява малка България с Германия
  : 6 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  До 2.2 Аз не ги сравнявам. Като гражданин на ЕС ме е грижа , че не само малка България, но и голямата Германия ще попадне под /цитирам/ "руското монополно енергийно иго". Нищо, че е чужда страна. Нали и там има българи и то немалко - наши приятели и роднини. Тъй че, игото ще бъде тотално.
  : 8 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  " Европейската комисия ще приложи към трасето на "Турски (наричан в България - Балкански) поток" през България клаузите на газовата директива и няма да допусне монополна експлоатация на газопровода.' Към тази тръба в бъдеще ще може да се включи всеки от каспийския регион, който може да доставя газ на входа. Е, срещу такса! Затова е по добре да я има отколкото да няма нищо.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  "С чужда пита помен правят" !