X
 
 

ЕК обяви насоките за растеж на българската икономика

1420 1
ЕК обяви насоките за растеж на българската икономика
Снимка: iStock/Guliver
Европейската комисия препоръчва на България през 2019 и 2020 г. да вземе мерки, с които да подобри събираемостта на данъците върху горивата и труда. Нужно да се подобри управлението на държавните предприятия чрез приемане и въвеждане в действие на предстоящото законодателство, пишат от Комисията.

От Брюксел препоръчват да се гарантира стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора, насърчаване на адекватна оценка на активите, включително банково обезпечение и насърчаване на функциониращ вторичен пазар на необслужваните кредити. ЕК изисква от България да осигури ефективен надзор и прилагане на законите за борба с изпирането на пари и да се засили небанковия финансов сектор.

ЕК представя препоръките си към България

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и социалния диалог, ще посети България на 2 юни...

Препоръчва се засилване на стабилността в сектора на автомобилното застраховане, като се предприемат действия срещу пазарните предизвикателства и оставащите структурни слабости.

Брюксел призовава страната ни да насочи свързаната с инвестиции икономическа политика към изследвания и иновации, транспорт (най-вече неговата устойчивост), водите, отпадъците и енергийната инфраструктура, както и към енергийната ефективност, като се вземат предвид регионалните неравенства и се подобри бизнес средата.

България трябва да засили качеството на работната ръка чрез подобряване на уменията, включително дигиталните умения. Следва да се подобрят качеството, адекватността на трудовия пазар, както и обхватността на образованието и обучението, особено на ромите и другите групи в неравностойно положение.

Европейската комисия препоръчва да се вземат мерки за социално включване чрез подобрен достъп до равнопоставена заетост и социални услуги, както и по-добра подкрепа при минималните доходи. Трябва да се подобри достъпът до здравни услуги, включително като се намалят неофициалните плащания и се вземат мерки срещу недостига на професионалисти в здравеопазването.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    За всички е ясно, че Борисов няма нито капацитет, нито възможност, нито намерение да реформира мулташкото статукво. Той самият е негов продукт и удобен параван. Мафията превзе изцяло държавата, след като свали правителството на Иван Костов. Абсурдно е този, който е оплел държавата в мрежа от корупционни схеми и зависимости да се пребори с корупцията т.е сам със себе си. Той от дипломатичен език не виж още ›› разбира и може да бъде вкаран, уви, само донякъде в пътя единствено с "голям морков и много дебела тояга".