X
 
 

Експерт: Нямайте никакво съмнение, че токът ще поскъпне

1530 2
photo of Експерт: Нямайте никакво съмнение, че токът ще поскъпне
Снимка: БГНЕС
"Нямайте никакво съмнение, че ще има по-висока цена на потреблението на ток за битовите потребители. Едно домакинство потребява ел. енергия на цената на един металургичен завод." Това заяви зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Румен Радев в интервю за bTV.

Според него "тези, които са съвсем малки, ще пострадат много. Тези, които са присъединени на ниско напрежение, да направят трансформация към регулиран пазар, ще могат поне да преживеят януари-февруари." 

Още три предприятия в Стара Загора спряха работа заради високите цени на тока на свободния пазар

Още три предприятия - металообработващи те “Прогрес” АД, “Пресков” АД и “Хранинвест-ХМК” АД, в...

По думите му пазарът така или иначе не е свободен, като някои търговци злоупотребяват с договорите си, за да искат все повече и повече за ел. енергията от клиентите си.

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов беше категоричен, че 350-процентовите скокове са моментни и средната цена от началото на годината всъщност е под 39 евро – далеч от цените на някои сделки от 3 декември, които уплашиха бизнеса.

"Една пещ не се включва според момента", отговори Радев и посочи, че някои производители ще компенсират скъпия ток с по-висока цена на изделията си.

Константинов отбеляза, че цените у нас следват контура на борсовите цени в региона, а вече има и подписано споразумение с немската енергийна борса, което ще позволи фиксирането на цена за дълго време.

В България токът е по-скъп отколкото в Турция, Сърбия и Македония

Цените на тока за българските потребители са по-високи от тези в съседните Сърбия, Македония и Турция. В същото време обаче, електроене...

На 4 декември от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което алармират, че през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободния пазар буквално избухнаха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh.

"Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален", твърдят от АИКБ.

От АИКБ уточняват, че вече имат сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности и настояват за навременни енергични и конкретни действия. Такъв пример са предприятията от старозагорския Холдинг "Металик".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Манго от Столипиново 2 Манго от Столипиново преди 8 месеца Профил на трол?
    Токтъ и тя като вудътъ са ефтинки напрао са си без пара бре.Ние се топлим с пружина на ток - идеалното радиатор.. Шо ни плашите с тия цени? Пара йок нали знаете
  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Ма ние никога не сме се съмнявали в постоянното поскъпване на тока... Както и не се съмняваме в увеличения оборот на свещи, дърва, кюмюр... Връщаме се към 18-ти век, в това също не се съмнявайте, другари експерти! Токът е отживелица и скоро няма да се използва често.