Експерт: Рязък скок на цените на горивата за сега не се очаква

876
Експерт: Рязък скок на цените на горивата за сега не се очаква
Снимка: iStock/Guliver

"Рязък скок на цените на горивата за сега не се очаква, но от лятото можем да очакваме такъв заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа." Това прогнозира в  интервю за bTV Светослав Бенчев, експерт на Българската пертолна и газива асоциация.

"През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, а ние сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки един литър трябва да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за енергията от възобновяеми източници, няма промяна в него, дори напротив – ще добавяме от март тази година още една компонента – ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо", обясни Бенчев.

Цените на горивата скочиха с 4-5 стотинки за литър само за седмица

Цените на горивата тръгнаха нагоре. За седмица повишението е с 4-5 стотинки за литър. От неделя до днес, всеки ден плащаме с по минимум...

"Поне за момента едва ли ще се усети в цената на горивата, защото става въпрос за много малък процент – това е 1%. Този процент обаче ще продължи да се увеличава, тъй като такива са международните и европейските задължания, може би следващата година вече ще повлияе със сигурност на цените, даже още от средата на тази година", категоричен беше експертът.

В момента няма как да се прогнозира дали ще има лятно поскъпване на горивата, отбеляза той. "Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената на бензина в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания", припомни Светослав Бенчев.

"Цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари. Сега имаме обратните процеси, и затова цените на бензина са се качили с 2,5% а на дизела с 2,8%", обясни Светослав Бенчев по повод повишението е с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.

Цените на горивата тръгнаха нагоре

НС измени и отложи незнайно докога влезлия вече в сила нов закон за горивата

С отлагане от до 6 месеца от влизането в сила на закона на наредбата, с която се създава регистър на лицата, осъществяващи икономически...

"Цените зависят изцяло от международните пазари, в България има засилена конкуренция между веригите, така че няма как да се опитваме да ги задържим. В България по данни на НАП има около 3 000 бензиностанции, от тях олоко 1400 членуват в Петролната и газовата асоциация. В този смисъл има около 1600 бензиностанции, които не зависят от никого, това са повече от 50%, така че не виждам проблем с конкуренцията. По отношение на търговията на едро, в България има 121 данъчни склада, 14 от тях са на асоцията. В България картел няма", категоричен беше експертът.

Всичко зависи от цената на петрола на международните пазари, всичко зависи от международните събития, подчерта Свеслав Бенчев. По думите му в момента цените вървят надолу заради Венецуела и проблемите около президента Мадуро.

"Факт е и, че квотите, които държавите от ОПЕК са си поставили, вече се спазват. Вчера и инвестиционните банки намалиха предвижданията си за цената на петрола тази година. В този смисъл, ако нещо не се случи на геополитическата сцена, цените да останат в този диапазон", посочи още той.

Търговците на горива вече ще посочват на касовата бележка чистата цена на горивото

Депутатите разглеждат на второ четене спорния закон за горивата

Народното събрание ще обсъди на второ четене измененията в т.нар закон за горивата, които предвиждащ той да влезе в сила чак след шест ...

"До 30 март трябва да пренастроим нашите касови апарати, така че в касовата бележка да се показва подробна разбивка за цената. Това със сигурност ще струва някаква сума за нас, а на 30 юни ние трябва да въведем изцяло нови касови апарати и фискални системи. За момента мога да каже, че много бензиностанции няма да могат да се справят и със сигурност някой ще трябва да плати тези нормативни изисквания, за съжаление обикновено това е крайният потребител", отбеляза още експертът от Българската петролна и газова асоциация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com