Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Задава се драстично увеличение на цените на горивата

02 август 2021, 07:55 часа • 3601 прочитания

"През последната една година цените на горивата са се покачили средно между 20 и 25%. За изминалите шест месеца поскъпването е с 30 стотинки на литър", това обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. 

Той коментира актуалните цени на горивата.

"Единственото, което движи цената на горивата в България, това е цената на петрола. От август миналата година до ден днешен тя е почти двойна. От 40 долара, сега е близо 80. В същото време цените на горивата са се повишили с около 20%, което е напълно нормално, защото нефтът е около 1/4 от стойността на това, което плащаме на нашите бензиноколонки", добави той по БТВ. 

Според Бенчев увеличението на цените на горивата ще стане факт, заради административни разпоредби, идващи от Европа. 

Предстоящата Зелена сделка и предложението за нови минимални нива на акциза, които Европейската комисия се кани да приеме, ще доведат до това до година и половина – две цените на бензина у нас да стигнат 3,20, а на дизела – 3,40 лв. В средата на юли ЕК предложи план за горивата, който предвижда по-високи данъци за фосилните горива.

Аз се обръщам към нашите представители в Брюксел да защитават интересите на потребителите. Досега, доколкото знам, България е за неутралност при горивата, т.е. всички видове горива да се облагат еднакво, каза Бенчев.

,,Само това лято бензинът поскъпна с около 13 стотинки, но това се дължи на котировките на суровия петрол, които се покачваха през това време. Но горивата в България са с най-ниските цени в ЕС и четвърти в Европа. До края на годината, ако не се случи нещо изключително в геополитиката, цените ще се запазят на сегашните нива. Все пак се очаква скоро котировките да стигнат 80 долара за барел и ако това стане, бензинът ще поскъпне с още няколко стотинки'', завърши Бенчев

 

 

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес