ЕП прие нови правила за отпуск по бащинство и гъвкаво работно време

2931
ЕП прие нови правила за отпуск по бащинство и гъвкаво работно време
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент окончателно одобри правилата относно отпуска по бащинство и неподлежащото на прехвърляне право на родителски отпуск.

Законодателството, договорено неофициално с министрите на ЕС, постановява минимални изисквания за всички държави членки, с цел да се насърчи представителството на жените на работното място и да се засили ролята на бащата или на съответния втори родител в семейството.

България иска да няма платен отпуск и обезщетение за отпуск при неправомерно уволнение

На днешното си редовно заседание, правителството одобри позиция от името на България по дело С - 762/18 на Съда на Европейския съюз, об...

Отпуск по бащинство, за родители и лица полагащи грижи

1. Правото на поне 10 работни дни платен отпуск по бащинство за бащи или равностойни втори родители (където е признато от националното законодателство) е предоставено около времето на раждането и платено не по-малко от нивото на отпуск по болест (бел. ред. - в България дните са 15, но календарни)

2. Евродепутатите също добавиха правото на 2 месеца неподлежащо на прехвърляне и платено право на родителски отпуск. Този отпуск следва да бъде индивидуално право, което създава подходящите условия за по-балансирано разпределение на отговорностите за полагане на грижи в семейството.

3. Държавите членки да осигурят адекватно заплащане или обезщетение за минималния, неподлежащ на прехвърляне период за родителски отпуск, тъй като се отчита, че използването на родителски отпуск често води до намаляване на семейния доход и по-високо платеният член на семейството (който често е мъж) трябва да може да се възползва от това право.

4. Държавите членки трябва да могат да предлагат поне 5 дни годишно отпуск за лицата, полагащи грижи, за работници, които се грижат за роднина или член на същото домакинство, който има сериозно здравословно състояние или влошено състояние, свързано с възрастта.

Ще има ли по-лесни уволнения и майчинство без друг платен отпуск - въпрос на социален диалог

Ще има ли драстични промени на Кодекса на труда, които ще са по-благоприятни за работодателите в България, отколкото за работещите? Зас...

Държавите членки, които вече гарантират заплащане или надбавка от поне 65% от нетната заплата на работника, в рамките на период от поне 6 месеца родителски отпуск за всеки родител, могат да решат да запазят тази система.

Гъвкаво работно време

Работещи родители или лица, полагащи грижи, ще могат да изискват корекция на работното време, което може да включва, когато е възможно, дистанционна работа или гъвкаво работно време. Когато се разглеждат молбите за гъвкаво работно време, работодателите може да вземат предвид не само собствените ресурси и оперативен капацитет, но и специалните нужди на родителите на деца с увреждания или продължителни заболявания и тези на самотни родители.

Следващи стъпки

Директивата влиза в сила на 20-тия ден след публикуването ѝ в Официалния вестник на ЕС. Държавите членки имат три години да приложат правилата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com