Етичната комисия на ВСС се самосезира заради списъците с вложители в КТБ

3444
Етичната комисия на ВСС се самосезира заради списъците с вложители в КТБ
Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на ВСС се самосезира заради списъка с вложителите в КТБ. Това каза пред журналисти нейният председател Ясен Тодоров.

„След като излезе информацията в медиите с моя резолюция има образувана преписка в Комисията. В понеделник членовете й ще преценят как да процедираме. Неофициално съм го обсъдил със своите колеги. Най-вероятно ще изискаме от синдиците оригинала на този списък, защото както видяхме, в него имаше някакви корекции и имаме информация от Сметната палата за несъответствие с декларациите, посочени от съответните магистрати“, заяви той, цитиран от "Фокус".

Техническите грешки за КТБ - практическите глупости, които още търпим

"Технически грешки". Това беше обяснението относно разминаването в данните от двата поредни списъка, които синдиците на КТБ извадиха пр...

Той заяви, че влоговете в КТБ, които са го впечатлили, не са на магистрати.

„С промените в Конституцията такива проверки са вменени на Инспектората, но той в момента няма капацитет и тази наредба не е доразвита. Разпоредил съм да се образува преписка и засега ние ще се занимаваме с този случай“, посочи Тодоров.

Той уточни, че не е обсъждал с конкретни магистрати размера на техните влогове в КТБ. „Аз не съм преглеждал списъците от край до край, но видях, че в тях има освен магистрати и много други вложители, които са участвали в изпълнителната власт или роднини на участници в нея. Така че не мисля, че масовите вложители в КТБ са съдии, прокурори и следователи“, заяви Тодоров. 

По думите му сумите в списъците са наистина впечатляващи, но няма как да се знае откъде са натрупани. „Предполагам, че в рамките на месец ще има яснота, най-малкото документална, а решението на Комисията вече ще е на основа на това, с което ще разполагаме “, обясни той.

Адвокатът на Цветан Василев: Списъците са манипулирани с натиск от Пеевски*

Няма как Цветан Василев да се чувства добре заради Дамоклевия меч на прокуроската ни държава. Това заяви адвокатът на банкера Константи...

Тодоров не пожела да коментира дали публикуването на въпросния списък е поредния опит да се стигне до разпускането на ВСС. „Факт е, че се внушава, че най-големите вложители са магистрати, което определено не е вярно“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com