Г-20 инвестира над 5 трилиона долара в борбата с COVID-19

3180
Г-20 инвестира над 5 трилиона долара в борбата с COVID-19
Снимка: Getty images/Guliver

Страните от Г-20 ще инвестират над 5 трилиона долара в световната икономика, за да преодолеят финансовите последици от пандемията от коронавирус. Това се казва в заключителното изявление на срещата на върха на държавните глави на Г-20, проведена днес във формат на видеоконференция.

Лидерите на Г-20 се ангажират да „направят всичко възможно и да използват всички налични политически инструменти, за да сведат до минимум икономическите и социалните щети, причинени от пандемията.

„В момента предприемаме спешни и решителни мерки в подкрепа на нашите икономики,“ се казва в документа. „Влагаме повече от 5 трилиона долара в световната икономика като част от целенасочени фискални политики, икономически мерки и гаранции за противодействие на социалните, икономическите и финансовите последици от пандемията от коронавируса".

Лидерите на Г-20 смятат, че подобни мерки "ще позволят на световната икономика бързо да стане на крака и ще положат солидна основа за запазване на работните места и възстановяване на икономическия растеж". Те също така инструктираха министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 редовно да координират действията за бързо реагиране на пандемията от коронавирус, както и да установят тясно сътрудничество с международни организации за бързото предоставяне на необходимата финансова помощ. В допълнение, лидерите на Г-20 приветстваха вече предприетите мерки от националните централни банки, Международния валутен фонд и Световната банка.

Страните от Г-20 ще действат като единен фронт в борбата срещу пандемията от коронавирус, като основните приоритети ще бъдат спасяването на живота на хората, защита на доходите и работните им места, поддържане на финансова стабилност и възстановяване на растежа.

"Безпрецедентната коронавирусна пандемия е силно напомняне за нашата взаимосвързаност и уязвимост. Вирусът не знае граници", се казва в изявлението. "Ние сме решени да настъпим с единен фронт срещу тази обща заплаха."

"Ние не възнамеряваме да щадим усилия за защита на живота на хората, техните доходи и работни места, възстановяване на финансовата стабилност, рестартиране на икономическия растеж и това да бъдем още по-силни след пандемията. Необходимо е да се сведат до минимум прекъсванията на търговските и производствените вериги, както и да се предостави помощ на всички страни, които се нуждаят от нея“, се казва в изявлението. Страните от Г-20 възнамеряват да направят всичко необходимо за преодоляване на пандемията, като работят в сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО), Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка (СБ), ООН и други международни организации".

Ръководителите изразиха също "благодарност и подкрепа" към лекарите и всички здравни работници, "които са на първа линия в борбата срещу пандемията".

Лидерите на Г-20 са готови да реагират бързо и да предприемат допълнителни стъпки, които ще са необходими за борба с разпространението на новия коронавирус.

"Готови сме бързо да реагираме и да предприемем допълнителни действия, които ще бъдат необходими. Изразяваме готовността си да се съберем отново, ако ситуацията го изисква", се казва в документа.

„Уверени сме, че като работим в тясно сътрудничество, ще преодолеем тази пандемия“, заявиха участниците в срещата.

Лидерите на Г-20 се договориха да отпуснат средства на Световната здравна организация (СЗО) за справяне с пандемията от коронавируса.

"Ние се ангажираме незабавно да предоставим ресурси на Фонда за отговор на СЗО ...", се казва в изявлението. "Призоваваме всички страни, международни организации, частния сектор, благотворителни организации и лица да допринесат за тези усилия", допълва то.

Идва ли новата Голяма депресия?

През тази година страните от Европейския съюз ще се сблъскат с рецесия заради пандемията от коронавируса. Индексът на бизнес активностт...

Лидерите на Г-20 призоваха за координирани действия за подкрепа на свободната, предсказуема и стабилна международна търговия в условията на пандемията, причинена от новия коронавирус, обещавайки да запазят пазарите си отворени.

"Ние се ангажираме да продължим да работим заедно за улесняване на международната търговия и за координиран отговор без ненужна намеса в международните комуникации и търговия", се казва в документа от три страници.

„Потвърждаваме отново целта си да осигурим свободни, справедливи, недискриминационни, прозрачни, предвидими и стабилни условия за търговия и инвестиции и да поддържаме пазарите си отворени“, се подчертава в комюникето.

Отбелязва се, че спешните ограничителни мерки, въведени от повечето страни в отговор на пандемията, ще бъдат „целенасочени, пропорционални, прозрачни и временни“. Задачата за оценка за влиянието на пандемията върху търговията е възложена на съответните министри на всяка от страните от Г-20.

Страните от Г-20 призоваха Международната организация на труда (МОТ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да наблюдават въздействието на пандемията върху световната заетост.

Прогноза: Предстои най-голямото свиване на световната икономика от ВСВ

Сериозна световна икономическа рецесия през 2020 г прогнозира Deutsche bank, като се превърна е поредната финансова институция с подобн...

Лидерите на Г-20 призовават Световната здравна организация (СЗО), Международния валутен фонд (МВФ) и групата на Световната банка (СБ) да координират своите усилия, в това число с частния сектор, за подпомагане на страните с развиващи се икономики във връзка с огнището на новия коронавирус.

„Ние бързо и решително ще работим с водещи международни организации, особено СЗО, МВФ и СБ, както и с многостранни и регионални банки за развитие, за да внесем обмислен, последователен, координиран и бърз финансов пакет, с цел да запълним всички пропуски в техните инструменти. Готови сме да засилим глобалните мрежи за финансова сигурност: настоятелно призоваваме всички тези организации да продължат да засилват координацията на своите действия, включително с частния сектор, за да подкрепят развиващите се страни, които са изправени пред сътресения в социалната сфера, икономиката и здравеопазването във връзка с COVID-19 “, се казва в изявлението.

Страните от Г-20 призоваха Международния валутен фонд и Световната банка да ги информират за последиците от пандемията от коронавируса.

"Ние приветстваме стъпките, предприети от МВФ и Световната банка за подпомагане на нуждаещите се страни, използвайки всички инструменти в координиран глобален отговор. Молим ги редовно да информират Г-20 за въздействието на пандемията, техния отговор и плитическите препоръки", се отбелязва в комюникето.

В документа се казва още, че страните от Г-20 „ще продължат да се справят с дълговите рискове в страните с ниски доходи вследствие на тази пандемия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика