Изследване: Непреките щети от коронавируса за България ще са големи

6202
Изследване: Непреките щети от коронавируса за България ще са големи
Снимка: Getty Images/ Guliver

Коронавирусът се превръща в сериозна глобална заплаха. Пандемията вече категорично не засяга само Китай. И това е така, тъй като транснационалните измерения на Поднебесната империя в редица икономически отрасли започват да дават негативни резултати. България също няма да остане изолирана по отношение на непреките щети от заболяването.

"Разпространението на коронавируса, който отскоро носи името COVID-19, вече се отразява и върху икономиките, като допринася за нарастването на рисковете". Такъв извод се прави в скорошен анализ на "Кофас" – световен лидер в кредитното застраховане.

Защо Китай си търси виновник за коронавируса в лицето на САЩ?

Расте броят и на заразените, и на починалите от новия коронавирус в Китай. А междувременно властта в Пекин си търси виновник за бедстви...

Китайската академия за социални науки (CASS) изчислява, че епидемията може да струва на Китай 60 милиарда щатски долара, което предполага, че БВП може да падне до 4,5% на година - или дори по-малко през Q1. Щетите върху бизнеса ще бъдат огромни и очакванията са коронавирусът да има по-голямо въздействие дори и от ТОРС епидемията от 2003 година.

Ще има ли щети за нас?

"Кофас" предвижда, че преките щети за България ще са сравнително малки, но непреките – големи. Това се дължи на факта, че част от основните търговски партньори у нас зависят от китайския пазар – нещо, което ще се отрази и на българския бизнес. 

„Ситуацията в Китай ще окаже отрицателно въздействие върху рентабилността на компаниите от свързани сектори като транспорт, търговия на дребно и услуги. Други азиатски икономики също ще бъдат засегнати от епидемията, като очакванията са това да окаже негативно влияние върху перспективите за растеж за 2020 г.“, коментира Пламен Димитров, управител на "Кофас България".

Редица ограничения, включително и такива за пътуване, вече са в сила. Няколко ключови пазара, включително САЩ, Хонконг и Тайван, ограничиха полетите, идващи от континентален Китай. Всички усилия и сериозните мерки, които бяха взети не се оказаха достатъчни, за да предотвратят заразяването или ефективно да повлияят на настроенията за рискова ситуация в световните финансови пазари.

След спешния съвет на ЕС: Засега няма опасност от коронавируса

След спешния съвет на здравните министри на ЕС снощи беше обявено, че Европейският съюз не обяви извънредно положение заради новия кита...

Още засегнати отрасли

Коронавирусът COVID-19 дава своя ефект и върху други отрасли на бизнеса. Видяхме срив на цената на петрола, която падна с 25% и несъмнено ще даде отражение в множество сектори. Промишлеността на провинцията Хубей, която включва автомобилостроене, метали, нефт, производство на храни и оборудване, също е изложена на риск, тъй като веригите за доставки ще бъдат нарушени. Колкото по-дълго трае разпространението на новия вирус, толкова по-вероятно е заводите в Китай да останат затворени, което на свой ред ще доведе до сериозни последици за глобалните икономики. Китайските компании в сектора на транспорта, търговията на дребно и услугите пък силно зависят от продажбите, реализирани през периода на китайската Нова година за голяма част от годишния им оборот. В глобален план, ще пострада туризмът, в това число туроператори и хотели, както и транспортния сектор, включително авиокомпании.

„Вече се наблюдава и спад на пазарите на акции. Индексът Shanghai Composite например се понижи с 4,5% от началото на годината и най-вероятно ще видим напрежение върху индекса на производствената активност (PMI). Според оценките на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) глобалният растеж спада с 0,1 пункта. На този етап обаче е трудно да се определи количествено въздействието на коронавируса върху БВП“, добавя Пламен Димитров.

Заедно с по-тежките икономически условия, съществува и риск недоволството, което се появи в китайските социални мрежи през последните дни, да се превърне в дългосрочен конфликт с централното правителство. Бъдещето до голяма степен зависи от това колко добре и бързо китайските власти ще овладеят положението и дали завръщането на работа преди китайската Нова година ще бъде управлявано добре.

А защо Пекин търси виновник в лицето на Вашингтон заради вируса, четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика