Горивата ще поскъпнат, но само на нелегалните бензиностанции

2047
Горивата ще поскъпнат, но само на нелегалните бензиностанции
Снимка: iStock/Guliver

Няма да има резки промени в цените на бензина и дизела поне до Нова година. "Намираме се в плавен ценови сезон и не очаквам сериозни повишения на нормалните бензиностанции до края на годината", каза пред журналисти Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

"Цените ще се качат само на местата, където се предлагат нерегламентирано петролни продукти. Нафта на 1.60-1.70 лв. за литър няма да има, в момента, в който задължителната по закон регистрация приключи", посочи Терзиев.

Горивата у нас поскъпват, но с малко

Горивата у нас вероятно ще поскъпнат с 5-10 стотинки за литър. Цената на бензина би трябвало да се повиши до 2.34 лв. за литър в следва...

Условието сегашните нива на цените да се запазят, е да няма външни шокове, като случилото се в Саудитска Арабия. Средните цени на международните пазари на горива са стабилни, а цените у нас на едро дори са по-ниски, въпреки че в тях са включени акцизи, транспорт и логистика, складови разходи, военновременни запаси и т.н.

Българският пазар през септември се е движил една идея под най-добрите цени на международния пазар, подчерта Терзиев.

Промените в Закона за горивата

Петролната и газова асоциация разкритикува предложените за обществено обсъждане промени в закона за горивата.

"Има една група бизнесмени, които не искат отлагане и промени в закона, а искат изобщо да няма такъв закон. Те не искат да бъдат регистрирани и контролирани, искат да продават където поискат каквото поискат и да не се отчитат на никого", каза Валентин Златев, високопоставен кадър в надзорния съвет на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" и "ЛУКОЙЛ България".

БПГА: Ако се приемат промените в закона за горивата, ще има бум на сивия сектор

Мобилните станции за продажба на горива са изключително вредни, защото насърчават контрабандата. Продажбата на горива без касова бележк...

"Няма как да приемем закон, който важи за едни, а не важи за други. Не разбирам защо министърът на икономиката внася законови промени, които практически отменят създадения от него закон и правят ситуацията още по-лоша, отколкото беше преди закона", обясни той и укори Караниколов се опитва да угоди на всички.

Настоящият закон е работещ и няма нужда от сериозни промени. Нещо повече – той е успял да ограничи сивия сектор при горивата, който е бил около 30%, а държавата е губила по 800 млн. лв. годишно от това. "Благодарение на закона, в момента този сив сектор вероятно е по-малък. Отчетените от министър Горанов допълнителни 300 млн. лв. приходи от горива са в резултат на този закон", посочи Златев, който е бивш председател на БПГА.

Той припомни препоръките на Европейската комисия България сериозно да подобри събираемостта на данъците, което ще се случи с въвеждането на правила и спазването им.

Един от големите проблеми в в предложените промени са т.нар. мобилни бензиностанции. Мобилните бензиностанции са едно от средствата за заобикаляне на закона, чрез тях се продават незаконните горива, които влизат в страната. В Европа този начин за зареждане е забранен от десетилетия, посочват от БПГА.

"Законопроектът връща нещата много назад. С изключването на цели сектори, които имат голямо потребление, с преместваемите обекти и др.", каза Терзиев. Според БПГА този законопроект категорично не бива да се приема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика